fallback

Могат ли парите да купят щастие?

Не, но с около 75 хил. долара на година поне може да оправдаете нивата на стрес, показва проучване

14:35 | 08.09.10 г.

С пари може да си купите удовлетворение и да притъпите недостатъците в живота си, но за щастие трябва нещо повече. Снимка: Sxc.hu

Изследване, проведено от Центъра за здраве и благосъстояние към Университета в Принстън, Ню Джърси, в което са участвали 1000 американци, показало, че като цяло хората са щастливи, а повечето пари означават повече удовлетвореност, но до определена граница.

„Повечето пари не купуват автоматично повече щастие, но по-малкото пари се свързват с емоционална болка“, се казва в анализа на Даниел Канеман и Ангъс Дийтън, публикуван в изданието Известия от Националната академия на науките и цитиран от Ройтерс.

„Вероятно 75 хил. долара е прагът, отвъд който по-нататъшно нарастване на дохода не може да подобри състоянието на индивида и възможността му да прави неща, които са значими за него, като прекарване на повече време с хората, които харесва, лекуване на болка и болести, наслаждаване на свободното време“.

Проучването е съставено от 450 въпроса, сред които такива, свързани с дохода, удовлетвореността, емоциите и стреса.

„Ниският доход изостря емоционалната болка, свързана с разочарование от развод, болест или самота. Заключихме, че по-високият доход може да „купи“ удовлетворение, но не и щастие“, се казва още в заключението.

Чувството за удовлетвореност нараства с дохода, но само до около 75 хил. долара годишно.

„Както и в други проучвания за благосъстоянието, открихме, че повечето хора са доста щастливи и удовлетворени от живота си“, обясняват Канеман и Дийтън. Близо 85% от участниците в изследването се усмихват, изпитват наслада и щастие всеки ден, независимо, че 39% от тях са подложени на стрес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:26 | 06.09.22 г.
fallback