fallback

Иновативни изобретения за по-лесен живот

Вижте най-интересните предложения на предстоящото международно състезание по продуктов, промишлен и инженерен дизайн

08:58 | 26.08.10 г.

Сгъваем преносим зъболекарски стол се превръща в количка за пренасяне на багаж. Снимка: Mantis

Бумът на добре познатите ни днес изобретения като електрическата крушка, радиото, поточната линия, автомобилa или дори телефона, сякаш обхвана всички възможни неща, от които човек има нужда в ежедневието си. Фактът, че днес едва ли някой може да си представи живота без компютър, мобилен апарат, mp3 плеър само може да загатне за това, какъв потенциал имат всички изобретения, които откриват и задоволяват истинска потребност на хората.

От безкрайните възможности пред човешкото въображение се възползват дизайнери, инженери, учени и въобще всеки, който има идея и желание да направи живота си по-лесен и приятен. Сред тези хора е и сър Джеймс Дайсън - английски промишлен дизайнер. Известен е като откривател на редица полезни и вече навлезли в живота на мнозина изобретения като вакуумната прахосмукачка, която не се нуждае от торба за боклук.

Иновативният уред, както и вентилаторът без въртяща се перка, се харесаха на милиони почитатели на практичните и стилни изобретения, но ново поколение изобретатели, насърчавани и представяни от сър Дайсън, са готови да внесат революционните си открития в живота на хората по различни начини, съобщава вестник Independent.

Сред изобретенията, които ще бъдат представени на международното състезание по продуктов, промишлен и инженерен дизайн James Dyson Award, което се провежда благодарение на финансирането на благотворителната организация James Dyson Foundation, са преносими места за сядане за физически слабите хора, интервенозна система, която предотвратява припадъци, както и надуваема лодка със система за преобразуване на солената вода в питейна, хибриден велосипед, който ще позволява на колоездачите да катерят по-лесно хълмисти терени.

Сред другите идеи на дизайнерите са сгъваем мини скутер и спортна чанта, която използва UV лъчите за унищожаване на бактерии и бацили.

В надпреварата участват дизайнери и изобретатели от 18 страни по света, в това число САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Япония.

Наградата за първото място е 20 хил. паунда и тя се разпределя между изобретателя и университета, с който е разработил проекта си. Публичната известност, която победителят печели, признанието на известния дизайнер и помощта, която получава от сър Дайсън в по-нататъшното си развитие обаче, са доста по-ценни от паричната награда.

Миналогодишният победител в състезанието е уредът Automist – пожарогасител, който се монтира на стандартна батерия за вода и запълва помещението с фина водна пара при възникване на пожар. Уредът вече е на пазара.

За 20-те дизайна тази година сър Джеймс Дайсън казва: „Много от тях наистина имат потенциал. В някои от проектите вече е инвестирано за излизането им на пазара, докато други представят проектите си от дипломирането. Радвам се да видя, че откривателите защитават идеите си и търсят начин те да бъдат оценени“, казва магнатът, чиито изобретения му спечелиха близо 920 млн. паунда.

По-интересните предложения в конкурса може да видите в нашата галерия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
fallback