fallback

Филантропията – новото измерение на статуса „богаташ“

Бъфет и Гейтс ще търсят последователи в Китай и Индия, което може да промени изцяло културата на богатите

11:14 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

На фона на желанието на десетки милиардери да дарят голяма част от богатството си за благотворителност в условията на икономическата криза, която тресе САЩ, филантропията се превръща в новия символ на това да бъдеш богат.

Да си богат скоро може да се измерва не с това колко имота или бързи коли притежаваш, а с това колко пари даряваш, се казва в материал на Ройтерс. Причината е „заразата“, която хора като Уорън Бъфет и Бил Гейтс разнасят сред останалите милиардери.

„Филантропията ще се превърне в нещо много важно за богатите. Да можеш да кажеш, че харчиш всичките си пари по този вълнуващ начин“, смята Стейси Палмър, редактор на Chronicle of Philantrophy.

“Ясно е, че натискът върху елита в момента е доста голям по посока на това той да каже, че дарява доста пари. Хората, които са достатъчно богати, за да даряват, но които може би не са си и помисляли да го правят, тези хора ще искат да действат като Бъфет и Гейтс“, посочва Палмър.

Инвеститорът Бъфет и основателят на Microsoft Гейтс водят кампания за убеждаването на американските милиардери да дарят половината от богатството си чрез инициативата Giving Pledge. До момента в нея се се включили 40 от най-богатите американци.

Макар експертите да казват, че общественото признание не е основният мотивиращ фактор при благотворителността, някои специалисти са на мнение, че в никакъв случай не би било лошо филантропията да се превърне в знак за достойнство сред богаташите.

„Би било наивно да мислим, че никой не го е грижа за общественото внимание, защото в подобен случай нямаше да има табелки с имената на дарителите“, посочва Патрик Рууни, изпълнителен директор на Центъра за филантропия към университета в Индиана.

„В никакъв случай обаче не би било лошо филантропията да се превърне в по-важен израз на социалния статус от автомобила, който караме, адреса или площта на жилището и броя на имотите ни“, допълва той.

Според оценки, направени на база класацията на Forbes за най-богатите американци, 40-те участници в инициативата на Бъфет имат потенциала да дарят 150 млрд. долара. Самият Бъфет е трети по богатство в света с 47 млрд. долара, а Гейтс е втори с 53 млрд. долара.

„Истинският измерител на богатството трябва да бъде щедростта“ смята Брадфорд Смит, президент на Foundation Center. “Ако филантропията се превърне в новият символ на богатство, то това би довело до далеч по-големи промени в света от купуването на чанти Gucci”, уверен е той.

Плановете на Гейтс и Бъфет са през септември да посетят Китай, а през март – Индия, където да наберат още участници в своята кауза. Това означава, че за филантропията наистина има шанс да се превърне в новото измерение на статуса „богаташ“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
fallback