fallback

Бъдещето вече не изглежда толкова примамливо

Особено имайки предвид, че голяма част от жителите на страната на неограничените възможности гледат с носталгия към миналото и не са обнадеждени за нещата, които им предстоят

15:55 | 03.08.10 г. 1

Напливът към адронния колайдер в Швейцария, на който освен като на средство за симулиране на Големия взрив, предшествал създаването на Вселената, се гледа и като на бъдеща машина на времето, може да се окаже особено голям, в случай че надеждите за тази му функция се оправдаят. Още повече ако се потвърдят възможностите му да връща хората в миналото. А такива желаещи съвсем няма да липсват.

Това показва проучване, според което повечето американци смятат, че качеството на живот на хората под 30-годишна възраст няма да бъде така добро, както това на техните родители, които принадлежат на периода на „бейби-бума“ в САЩ.

Повече от 60% от запитаните са песимистично настроени относно бъдещето, а 71% от хилядите американци под 30-годишна възраст биха предпочели да живеят в миналото, вместо да мечтаят за бъдещето.

„Интересно е колко силно хората усещат, че нещата стават все по-лоши и колко силно хората са започнали да гледат назад“, казва Майкъл Хоугън, 35-годишен онлайн редактор на списанието Vanity Fair, което е провело изследването съвместно със CBS News.

„Това е време на висока безработица, хората излизат от училище с много малко възможности за работа. Миналото вероятно изглежда по-удобно“, допълва Хоутън, цитиран от Ройтерс.

Независимо че миналото може да изглежда примамливо за американците, „едва“ 50% от възрастните хора над 65-годишна възраст казват, че искат да се върнат обратно във времето.

Проучването е направено сред 1 167 пълнолетни, които освен на въпроси за култура, начин на живот и политика, са отговаряли и на въпроса какво биха взели със себе си в отвъдния живот, ако има такъв. За 25% най-важният спътник би бил домашният им любимец, 47% биха взели фотоалбум, а само 9% не биха се лишили от своя iPhone или BlackBerry.

„Идеята е да се задават въпроси, които да изискват от респондента да се замисли, по-провокативни, но да се използват научните методи за проучване“, обяснява Хоугън. „Така се опитваме да установим и формираме настроението на нацията ни“.

Въпреки че изпитват носталгия към миналото, американците явно вярват, че находчивите хора, които имат поглед в бъдещето, ще бъдат възнаградени за усилията си. 33% от респондентите смятат, че интернет предприемачите заслужават в най-голяма степен високите си заплати. Според 15% от хората спортистите съвсем оправдано печелят парите си, а за 12% банкерите най-добре оправдават доходите си. Едва 8% смятат, че филмовите звезди съвсем оправдано заслужават всеки долар, който пъхат в джоба си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
fallback