fallback

Кризата в САЩ – прекрасен момент да бъдеш богаташ

Представянето на компаниите за луксозни стоки става все по-добро, а богатите американци стават все по-богати

13:41 | 20.07.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Напоследък може би сте чули доста лоши и разочароващи новини за американската икономика. Да, новините за пазара на труда, недвижимите имоти и продажбите на дребно са негативни. Да, може би е вярно, че средната класа е разорена, задлъжняла, безработна и отчаяна. Погледнете обаче от светлата страна – една група от хора се справя доста добре – богатите.

За богатите рецесията дори вероятно е свършила, пише за MarketWatch финансовият анализатор Брет Аръндс. Независимо от това, че може би някой богаташ е оставил ферарито си в гаража заради гръцката криза.

Така например компанията Tiffany&Co обяви, че основният й магазин в Ню Йорк е постигнал 26% ръст на продажбите за първото тримесечие. Гиганти в сектора на луксозните стоки като Louis Vuitton Moet Hennessy, сред чиито марки са продукти като Fendi, Givenchi, Moet&Candon и разбира се – чантите Vuitton, отчитат ръст на продажбите си с 20 на сто в САЩ. При бижутата и скъпи часовници пък продажбите са скочили с 58%.

По информация на федерацията на производителите на часовници в Швейцария износът на скъпи часовници (такива с цена над 2 хил. долара) за САЩ е скочил с 12% през май и вероятно ще отчетат ръст от 9% за цялата година. Nordstrom обяви ръст на продажбите от 14 на сто през юни, а от началото на годината увеличението е 11 на сто.

Луксозните стоки на Richemont, които включват марки като Cartier, Dunhill и Van Cleef&Arpels, отчитат ръст на американския пазар. За ръст говорят и в Sunseeker Club в Ню Йорк – най-големият дилър на британски луксозни яхти.

Всичко това показва, че хората с пари за харчене просто харчат. Във времена като сегашните, кешът отново е цар.

Това не са изолирани сигнали. Според консултантите от Cap Gemini, състоянието на богаташите е нараснало силно през миналата година. И докато хората, притежаващи 1 млн. долара или повече, се справят доста добре, то наистина впечатляващо се развиват ултрабогатите – тези, които разполагат с поне 30 млн. долара.

Те са успели да увеличат богатството си с 21,5 на сто през 2009 година, което е доста повече от средното за всички милионери. Това е довело до извод, че в ръцете на най-богатите се съсредоточава несъразмерно голямо богатство.

В тази група от хора попадат по-малко от 100 хил. души от целия свят. Около една трета от тях живеят в САЩ.

Ако говорите с който и да е богаташ, той едва ли ще ви каже, че се справя добре. По-вероятно е да се оплаче и да каже, че данъците растат, а онази „комунистическа черна пантера“ в Белия дом иска да ги накара да платят сметката за социалистическите му програми.

Прави ли са? Богатите винаги се оплакват. Поглед в историята го доказва – те винаги са се оплаквали от данъците си.

Сигурно е, че данъците в САЩ ще се повишат в края на тази година, тъй като изтича срокът на някои данъчни отстъпки, въведени от администрацията на Буш. Те обаче ще се вдигнат съвсем малко – до нивата от края на 90-те години. Интересно е да се види дали богатите имат право да вдигат толкова много шум.

Изследване на бюджетната комисия към Конгреса на САЩ показва, че най-богатата част от американското население – сегмент от 1%, е платил данък върху доходите от едва 19% през 2007 година – последната, за която има данни. Най-богатите 5% от населението пък са платили по средно под 18%.

Причината за това е, че има доста начини за намаляване на данъчната тежест – например с обявяването на приходи като „капиталова печалба“. Това се прави от всички, които инвестират на финансовите пазари, и при всички случаи, когато е възможно. Така се случва често хора с милиони долари доход да плащат по-ниски данъци (като процент от дохода) от шофьори и рецепционисти.

Истината е, че моментът е изключително подходящ да бъдеш богаташ в САЩ. Шефовете на компаниите във Fortune 500 са спечелили средно 10,5 млн. долара през 2008 година (последната година с актуални данни). Това е повече от 300 пъти повече от възнаграждението на средния работник в страната.

Данни от „тъмните години“ - между 40-те и 80-те години на миналия век, показват, че това съотношение е било около 40. За този период според конгресната комисия изчислява, че в сегмента на най-богатите 1% от американци средният доход се е увеличил от 346 хил. долара на 1,3 млн. долара за периода 1979 – 2007 година. Изчислението е след данъци, на коригирана с инфлацията база.

В същото време доходът на средната класа се е увеличил от 44 хил. на 55 хил. долара.

Според анализ на ЦРУ Америка притежава една от най-непропорционалните системи за разпределение на богатството в света. В тази сфера страни като Япония, Италия, Канада, Австралия, Норвегия и Великобритания стоят доста по-добре – богатите, разбира се, печелят доста повече от средната класа, но в общи линии има съпоставимост в измененията.

Що се отнася до САЩ, разпределението на дохода прилича повече на това в Зимбабве, Аржентина и Ел Салвадор. Често в САЩ се говори, че Русия е страна на олигарси, но разпределението на доходите в Америка всъщност е малко по-неравномерно от това на Русия.

Изводът е, че може би всички ние трябва да инвестираме в компании за луксозни стоки и да създаваме надценени „дизайнерски“ марки, насочени към олигарси с повече пари, отколкото разсъдък. И един съвет към всички, които са безработни: Може би може да си намерите работа като домашни прислужници, коментира анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:06 | 07.09.22 г.
fallback