fallback

Биокошмар или нова зора се открива пред човечеството?

Създаването на първата изкуствена жива клетка събуди вечните спорове има ли право човекът да се приравнява с Господ

14:53 | 21.05.10 г.

Доктор Крейг Вентър

Революционно постижение направиха американски учени от университета в Мериленд, които създадоха първата в света жива клетка със синтетичен геном.
Наред с възторжените реакции, изобретението породи опасения и критики. Скептиците призоваха за по-строга регулация на работата на екипа на доктор Крейг Вентър, който създаде изкуствен хромозом и го трансплантира в жива клетка, като по този начин я превърна в нов вид, определен от синтетичния хромозом, отбелязва Таймс.
 
Бяха изразени опасения от евентуална биогрешка, или биокошмар в случай, че новият едноклетъчен организъм излезе извън контрол.
Таймс и Гардиън цитират Джулиан Савулеску, професор по практическа етика в Оксфордския университет, според когото Вентър е открехнал най-голямата врата в историята на човечеството, през чийто процеп би могла да се зърне неговата съдба. Той влиза в ролята на бог, като създава изкуствен живот, който не би могъл да се развие самостоятелно. Потенциалът на това постижение лежи в далечното бъдеще, но е действителен и значим. Рисковете обаче също са невиждани, смята той.
Други учени са настроени по-скептично. Бен Дейвис, който работи в областта на синтетичната биология в лондонския Imperial College, смята, че все още сме доста далеч от създаването на изкуствен живот. Можем да вземем този геном и да добавим нови гени с известни функции, но това не е много по-различно от съвременната молекулярна биология, казва той.  
Дейвид Кинг от организацията „Human genetics alert” призова за мораториум върху подобни изследвания, а Пат Муни от E T C Group” - организация, която води кампании срещу биотехнологиите - нарече постижението кутията на Пандора. Някои организации предупредиха, че изкуствените организми може да избягат на свобода и да предизвикат опустошения в околната среда. Други разкритикуваха Вентър, че се прави на господ.
Самият той, в интервю за Индипендънт, отговаря на въпроса дали се прави на бог по следния начин. Това почти се е превърнало в клише, което се повтаря всеки път, когато в науката и особено в биологията, се направи някакво откритие. Науката означава да се стремиш да разбереш живота в най-дълбоката му същност и да се опитваш да използваш това знание за благото на човечеството.
Вентър отбелязва също, че неговият екип не е създал живот от нищото, а по-скоро създава нов живот от вече съществуващ.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:10 | 03.09.22 г.
fallback