fallback

Бизнес етикет: ръкостискането

В различните части на света е прието ръкостискането да се извършва по различни начини. Проучете традициите, преди да се срещнете с бизнес партньорите си

10:35 | 22.03.11 г.

Бизнес среща. Или запознанство. Каквато и част от отношенията с работни партньори да ви предстои, едва ли ще се размине без ръкостискане – това е първият жест, с който индикирате отношението си и интереса си към човека отсреща. В бизнеса първото нещо, което обикновено се прави, е именно това – докосването на ръцете.

Макар да изглежда простичко, това първо поздравяване изпраща важни послания за хората и отношението им към другите, отбелязва Ройтерс. И макар съвременните младежи да се отказват от този най-традиционен жест не само в бизнес, но и в социалния етикет - ръкостискането, както писа  вестник Daily Mail, позовавайки се на британско изследване, то остава важна част от кодекса на поведение.

Западният стил на ръкостискане е приета форма за поздрав в света на международния бизнес. Начинът, по който това се прави обаче, е различен в различните страни.

В някои краища на света има определени традиции, свързани с ръкостискането. Отношението към тези разлики и познаването им, както и всички обвързани с поздрава особености, може да се окажат важни, особено ако става дума за сериозен бизнес и отношението на партньорите е важно в случая.

Ръкостискането изпраща послание за това как човек оценява и гледа на една култура и дали уважава колегите и потенциалните си партньори.

Заключението? Неуспехът да се реагира адекватно на този "жест на първото впечатление" може да има дългосрочен негативен ефект върху бъдещите сделки.

Макар много от срещите да започват със западния стил на поздравяване и след това да следва традиционния поздрав за съответната страна, може всичко да приключи само със западното поздравяване.

Когато правите бизнес извън САЩ, уверете се, че сте стиснали ръката на всеки, който сте поздравили и поздравете всеки в стаята. Ако не направите така, това ще означава отхвърляне на тези, към които сте пропуснали да се обърнете, и ще бъде забелязано.

Не забравяйте ръкостискането при пристигане и при заминаване.

Когато се срещате с партньори в САЩ, се предпочита здравото ръкостискане, но когато сте извън тази страна нещата стоят по друг начин. Ето няколко вида поздравяване, когато правите бизнес в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Галерия виж още