fallback

Малките автомобили – идеални за градски условия

Малките коли завладяват градовете и привличат шофьорите с икономичност и маневреност

13:20 | 21.05.10 г.

Преди десетина години автомобили от А и В класата можеха да се видят само в Западна Европа и в Япония, а днес дори любителите на „king size” габаритите започват да се замислят – малкият автомобил означава икономичност, екологичност и удобство при паркиране, както и по-голяма маневреност при шофиране.
Кои са десетте малки автомобила, един от които си заслужава да имате, ако горните фактори са приоритет за вас?
Citroen C2 (3 666мм) С такъв размер се правят дори някои болиди за състезания – толкова практичен и ергономичен е този размер и мощността на мотора на тази кола. Към плюсовете на колата могат да се прибавят и комфортният салон, както и интересният дизайн на екстериора.
Suzuki Jimny (3 625 мм) Независимо от малкия си размер, този модел е своеобразен джип, с който спокойно може да се отправите към най-неравните терени и да щурмувате извънградски маршрути. В арсенала с плюсовете на автомобила е рамковата конструкция и постоянното задвижване на четирите колела на колата, както и скоростната кутия. Сред минусите е двигателят от 1,3 л., който не достатъчно силен и няма да ви позволи да се ширите в лявата лента за изпреварване, както и слабото окачване.
Hafei Brio (3 588 мм) Китайският пазар изобилства с автомобили, които ту са в продажба, ту се смъкват от магазинната мрежа. Hafei Brio обаче е отделен случай. Той печели място в сърцата на хората именно с малките си размери и смелия дизайн както на салона, така и на екстериора. Според китайските производители в разработването на колата участие са взели италианското ателие Pinifarina (те работят и върху моделите на Ferrari).
Fiat 500 (3 546 мм) Ретро мъникът излезе за продажба през изминалата година и стана толкова популярен след дебюта си на изложенията, че почти не останаха коли за износ. В няколко класации колата дори стана автомобил на годината за 2009г., впечатлявайки не само с дизайна и формите си, но и с характеристиките под капака.
Fiat Panda (3 538 мм) Близкият родственик на предходния Fiat също е бестселър в редиците на италианската марка. При това не толкова скъп, но и неотстъпващ по стил и класа на останалите мъници сред колите. А една от версиите на колата дори е с дизайн на джип – мини проходимата Panda Climbing.
Kia Picanto (3 495 мм) Най-малкият модел на Kia претърпя трансформация през изминалата година. При това шасито на колата стана с няколко сантиметра по-късо, а сред достойнствата се наредиха и икономичността на колата, както и мощният й мотор.
Dawoo Matiz / Chevrolet Spark (3 495 мм) Малкият „матиз“ поделя едно място с двойника си „шеви“, независимо, че именно Matiz се превърна в хит на пазара – проста и надеждна конструкция, добра външност, силен мотор и доста привлекателна цена. Chevrolet от своя страна се отличава от Dawoo по набора опции, които предлага (антиблок система и опции за безопасност при движение).
BYD F0 (3 460 мм) Малолитражната BYD копира почти изцяло Toyota Aygo. Качеството на машината обаче е китайско...такава е и цената й.
Peugeot 107 (3 430 мм) Минито успя да събере умовете не само на почитателите на марката, но и на всички онези, които държат да се возят в стилна кола. Симпатична външност в съчетание с ярки цветове, икономичен мотор, възможност да изберете три- или петвратен модел и отлична цена – това са плюсовете на колата, които хич не са малко.
Smart Fortwo (2 700 мм) Абсолютният шампион обаче сред всички минита в Европа е Fortwo. С дължината си от 2,7 метра (а първият модел е още по-къс – 2,5 м) тази кола може да се паркира без проблем навсякъде.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Галерия виж още