fallback

Електрическа кола спестява до 7 пъти разходите за бензин

Nissan започва масово производство на електрически автомобил, основната пречка обаче е неразвитата мрежа от станции за зареждане

11:38 | 30.03.10 г.

Nissan Leaf

Японската корпорация Nissan обяви, че от 1 април започва да приема поръчки за първия в света масов електрически автомобил Leaf, който в Япония ще струва 3,76 млн. йени (40 хил. долара), предадоха световните агенции.
Цената за модела хечбек с четири врати е с 10 хил. долара по-ниска, отколкото на сходните модели на Mitsubishi и Subaru, които вече се продават, но твърде слабо.
Leaf може да измине 150 - 160 километра с едно зареждане. За шест години експлоатация на модела за електроенергия ще трябва да се платят, според японските цени, около 940 долара. Сметката за бензин за обикновена кола от същия клас е не по-малко от 7 300 долара.
Очевидно Nissan се стреми да стане световен лидер в разработката и продажбите на електрически автомобили. По пътя на налагането на подобни технологии обаче има и доста препятствия, а едно от най-големите сред тях е недоразвитата мрежа от станции за зареждане на електрическите коли, отбелязват анализатори.   
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
fallback