fallback

Коли с гориво от шоколад и кафе

Учени показаха модели, които горят кафе и шоколад и приканват хората да се замислят за отпадъците, които изхвърлят

13:53 | 10.03.10 г.

Соларна станция за зареждане на автомобили

В началото на март във Великобритания беше представен уникален автомобил, който превръща чрез газогенератор кафето в гориво. Тестовете за колата продължават и скоро предстои кафемобилът да измине разстоянието от Лондон до Манчестър - 330 км., където ще се представи на панаир за алтернативни горива. Експериментът ще бъде заснет на филм от Би Би Си и показан по телевизията.
Британски учени от университета в Уорик пък са създателите на първия в света състезателен автомобил от клас "Формула-3", чийто корпус е направен от моркови, картофено нишесте и лен. Двигателят му работи с шоколад, съобщиха световните информационни агенции.
Автомобилът от екологични материали е напълно работещ образец, който беше показан през май месец 2009 година и вече може да участва в състезания. Максималната му скорост стига до 215 км/ч, а ускорението до 100 км в час достига за 2,5 секунди.
Разработката на модела е погълнала 200 хил. долара.
Корпусът е произведен от органични възобновяеми материали - отпадъци от преработката на зеленчуците. Учените са на мнение, че постижението им нагледно ще покаже на хората, че трябва да предават отпадъците си за вторична преработка, след което от тях ще могат да бъдат изработвани полезни вещи.
Не всички детайли на състезателния автомобил са от екологични материали. В колата е използван 2-литров двигател на БМВ. Той обаче работи с биодизелово гориво - отпадък от производството на шоколада. Може обаче да се зарежда и с растително масло.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:19 | 05.09.22 г.
fallback