fallback

Една добра инвестиция - Ferrari 250 GTO

Рядък модел Ferrari 250 GTO се появи на аукционния пазар с изненадваща цена от 20 млн. долара – повече от хиляда пъти над оригиналната му стойност

14:48 | 04.02.10 г.

Ferrari 250 GTO

Макс Джираудо прави това, за което е мечтал цял живот – кара едни от най-редките автомобили в света. Той обаче не е собственик на колите, а е специалист в европейски филиал на канадската компания RM auctions, която продава коли на аукцион.
От модела Ferrari 250 GTO са произведени едва 36 броя и именно те могат да се окажат едни от най-скъпите коли, продавани някога.
 
“Предварителните ни оценки на модела Ferrari 250 GTO бяха за цена между 16 и 20 млн. долара. Това е най-търсеният модел сред колекционерите и само най-запалените колекционери биха дали толкова пари за Ferrari – автомобилът изглежда добре, държи се стабилно на пътя, едва ли има човек, който би отказал да се качи на такава кола, а и нека не забравяме, че това е един от най-добрите модели, които бихте могли да намерите“, казва Джираудо пред Reuters.
До сега рекордът за цена на кола, продадена на аукцион, бе 12 млн. долара – моделът отново е на Ferrari, този път 250 Testa Rossa. Колата е била предложена на търг през май 2009 година.
Колекционирането на коли не е привилегия само на богатите. Всеки би могъл да се сдобие с рядък автомобил, а за инвеститорите това е и алтернатива на влагането на средства в акции или облигации.
„Не е нужно човек да е безумно богат, за да има такава кола“, обяснява Джираудо. „Може да започнете с Jaguar E-класа или други модели, които едва ли ще струват повече от 5000 паунда за Mini например. Влагането на пари в автомобили е и една от малкото сигурни инвестиции в днешно време.”
“Автомобилите са актив с висока оценка – редките модели удвояват, утрояват, дори достигат четири пъти по-високи стойности на цените си след години.“
Златото също се счита за актив с висока възвращаемост. Ако обаче сте инвестирали 18 хил. долара през 1962 година в злато (колкото струва един нов автомобил Ferrari 250 GTO), сега щяхте да имате приблизително половин милион долара. Сумата хич не е лоша, но на фона на 20 млн. долара, колкото може да вземете от GTO днес, разликата е доста голяма.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:06 | 08.09.22 г.
fallback