fallback

Масови електрически коли от Renault от 2011 г.

Дания и Израел ще са първите два пазара за новите автомобили, цената ще е около 27 хил. евро

13:33 | 19.08.09 г.

Renault Kangoo Be Bop Z.E

Индустрията за електрически коли получи силен тласък тези дни, след като калифорнийската компания, предоставяща екорешения за автомобилната индустрия, Better Place обяви стратегическо партньорство с френския производител Renault.

Според двете групи първите им съвместни коли ще излязат на масовия пазар до 2011 г. Така френската компания дава сериозна заявка за силна роля на не много новия, но бързо развиващ се в последните години сегмент в автомобилната индустрия, влизайки в пряка конкуренция с производители като Toyota и Honda.

По план първите електрически коли от общия проект ще бъдат пуснати първо на пазара в Дания и Израел.

Renault разработва три модела – седан, компактна градска версия и ван. В Дания колите ще са на цена средно от около 200 хил. крони (27 хил. евро).

 

„Очакванията ни са производството на електрически автомобили да нарасне до десетки хиляди коли от 2011 година за датския пазар”, казва пред британския вестник Guardian Дженс Моберг, главен изпълнителен директор на Better Place за клона в Дания, където се произвеждат литиеви батерии за автомобили.

 

Шофьорите, които искат да се сдобият с електрическа кола, ще трябва да сключат месечен абонамент с Better Place, за да получат батериите. „Това наподобява нещо като подписване на договор с мобилен оператор”, казва Моберг пред Guardian.

 

Той отказва да каже колко ще струва месечната поддръжка на батериите, но потвърждава, че производствената им цена ще бъде около 8 хил. евро през 2011 – 2012 година. „Очаквам цената за производство да падне още, след като увеличим бройките”, добави той.

 

Шофьорите ще могат да презареждат колите си у дома само за няколко часа или да използват станции за зареждане по пътя, които ще пълнят батериите за от три до пет минути – време, почти равно на зареждането на резервоара на кола, която използва гориво.

 

В Дания предвиждат изграждането на близо 100 такива станции за зареждане по пътищата, чийто брой ще нараства в бъдеще.

 

Движението в Копенхаген вече се подготвя за приемането на масовите електрически автомобили с пригодени места за паркиране, обозначени атрибути за зареждане на паркинги и покрай пътищата.

 

Моберг заявява, че от компанията вече са започнали преговори и с други страни в Европа за разширяване на проекта, в това число и Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:33 | 25.08.22 г.
fallback