fallback

Конкурентна борба между хибридните модели

Хюндай и Тойота се съревновават за пазарен дял за екологично чистите си хибридни модели

09:25 | 31.07.09 г.

Южна Корея е изправена пред съперничество между автомобилостроителните компании Хюндай и Тойота, които се съревновават за пазарен дял за екологично чистите си хибридни автомобили, предаде DPA.

 

Всяка година там се продават близо 1,1 млн. автомобила. Южнокорейската компания Хюндай започна да продава първия си модел хибриден автомобил през юли, а японската Тойота е готова да пусне на пазара модела си Prius през следващите месеци.

 

Хибридът на Хюндай се захранва с пропан-бутан и литиево-йонни полимерни батерии, а Prius - с бензин и електричество.

 

Според Хюндай новият модел на компанията Elantra може да измине 17,8 километра с литър пропан-бутан или 38,5 километра на цената на един литър бензин. Prius претендира за 38 километра с литър бензин.

 

Южнокорейската компания посочи, че не планира да изнася хибрида, работещ с пропан-бутан и батерии, на чуждестранния пазар, тъй като в малко страни има развита инфраструктура за зареждане с пропан-бутан. Хюндай обяви обаче планове през 2010 г. да пусне на пазара в САЩ хибриди, работещи с бензин и електричество.

 

Тойота е изправена пред предизвикателството да пробие на корейския пазар с Prius. Моделът на Тойота се приема изключително добре на японския пазар и е първият хибриден автомобил, който в страната се продава по-добре от обикновените коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:47 | 11.09.22 г.
fallback