fallback

Новият супер автомобил Viper на Chrysler

Базовата цена е малко над 100 000 долара, а има и по-луксозна GTS версия за 120 000 долара

17:54 | 24.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор

2013 SRT Viper е внушителна машина, която може да развие скорост от 60 мили/час за 3,4 секунди. Според експерти това е един от едва двата супер автомобила от голям американски производител на пазара в момента. Другият е Corvette ZR1. Те със сигурност изглеждат достатъчно екзотично, за да си заслужат тази титла, а освен всичко останало, развиват и скорост от над 200 мили/час, пише Bloomberg.

За първи път Dodge пуска Viper в началото на 1990-те години, но заради финансовата криза на Chrysler в края на 2000-те години моделът е спрян от производство през 2011 и 2012 г. 

Така моделът от 2013 г., който в момента се предлага под марката SRT, а не Dodge, е първият от доста време насам.

Viper никога не е бил изтънчен автомобил. Той е с две места, ръчни предавки и двигател, който е толкова огромен, че прегрява купето. В него липсват разпространени системи за сигурност като тракшън контрол и контрол на стабилността.

Новият модел предлага същата базова конфигурация като предишната итерация: шест ръчни скорости, две места и огромен двигател - 8,4-литров V-10. Интериорът и екстериорът са преработени, като този път колата има необходимите системи за сигурност, за да се съобрази с американските закони.

Базовата цена е малко над 100 000 долара, а има и по-луксозна GTS версия за 120 000 долара. Новият Viper е проектиран под ръководството на главния изпълнителен директор на SRT Ралф Джилс. Гюрукът е по-дълъг, а купето е доста назад. Капакът с форма на мида е украсен с функционални отвори.

Въпреки че Viper се предлага с кожен салон, автоматична настройка на седалките и GPS навигационна система, това не е кола, с която да ходиш на работа. Тя е най-добра за пистата или пък за пустите пътища на Невада или Юта.

Със сигурност феновете на Viper обаче не искат практична версия на легендата на Dodge. И новата версия със сигурност не е такава. Тя изглежда изумително, кара се по-добре от всякога и е точно толкова шумна, колкото иска нейният шофьор.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
fallback