fallback

Volkswagen с над 20 милиарда евро печалба

Дивидентът ще бъде по-висок, но все пак остава под очакванията на анализаторите

19:23 | 22.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-големият производител на автомобили в Европа Volkswagen отчете през годината невиждана в историята си печалба. Въпреки високите инвестиции и разходи групата от Волфсбург леко надхвърля с оперативната си печалба за миналата година очакванията на анализаторите, пише Wall Street Journal.

Нетната печалба нараства и заради високите специални ефекти във връзка с придобиването на спортния производител на автомобили Porsche. Акционерите могат да се радват на резултатите: дивидентът ще бъде по-висок, но все пак остава под очакванията на анализаторите.

Като цяло групата отчита приходи за 2012 г. в размер на 192,7 млрд. евро. Това е увеличение от около 21%. За резултата допринесе и придобиването на MAN и дъщерното дружество Porsche. Концернът е доставил 9,3 милиона превозни средства. Оперативната печалба на VW е в размер на 11,5 милиарда евро – малък ръст от 2,1%. Анализаторите очаква 11,32 милиарда евро. Нетната печалба скача благодарение на положителните ефекти от поглъщането на Porsche на рекордно високо ниво от 21,71 млрд. евро, което представлява увеличение от около 41%.

За разлика от други масови производители като Opel, Peugeot и Renault компанията се справя много добре с кризата. Peugeot наскоро обяви загуба на стойност 1 милиард долара. Конкуренцията е поставила силен акцент на европейския пазар, който е заседнал в продължителен спад. VW обаче има широка база в световен мащаб и успява да отчете добри продажби по-специално с луксозния си бранд Audi, особено в Китай.

Акционерите на VW ще спечелят от рекордните печалби – а те са преди всичко семейството собственици на производителя на спортни автомобили Porsche, провинцията Долна Саксония и Емирство Катар. За обикновена акция Volkswagen възнамерява да изплати дивидент от 3,50 евро, или 50 цента повече, отколкото преди една година. За привилегирована акция ще бъдат изплатени 3,56 евро, с 50 цента повече. Анализаторите обаче очакваха дивидент в размер на около 4 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:08 | 27.08.22 г.
fallback