fallback

Роди се Peugopel

General Motors и Peugeot ще правят заедно три модела автомобили

11:54 | 20.12.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Производителите на автомобили General Motors и Peugeot стесниха съюза си в опита за реабилитиране на затруднените си европейски операции. Американската компания-майка на Opel и болната френската компания обявиха в четвъртък, че са постигнали споразумение в продължаващите от февруари преговори за сътрудничество при три модели автомобили, предаде Ройтерс.

Продължаващите от месеци преговори за обща реконструкция на Opel и Peugeot бяха замразени през ноември, тъй като финансовата ситуация в Peugeot се влоши и в замяна на държавни гаранции Франция поиска отказ от масови съкращения. Peugeot искаше да съкрати 10 000 работни места и да закрие завод в близост до Париж.

Профсъюзите в Германия и Франция се опасяваха, че двата производителя в случай на по-тесен съюз ще могат да направят по-големи съкращения от предварително планираните. Opel наскоро обяви, че ще затвори до четири години завода си в Бохум, в който в момента се трудят повече от 3000 служители.

В сега подписаните договори двата автомобилни производителя се споразумяват да разработят общи ванове за Opel, британската сестринска марка Vauxhall и за PSA Peugeot Citroen, както и обща платформа за малки автомобили с ниски въглеродни емисии. В допълнение се планира и създаването на малък семеен автомобил, следвайки примера на Opel Meriva. Съвместното разработване на автомобили от средния клас, като модела на Opel Insignia обаче е изоставено. Първите бройки, плод на новото сътрудничество, ще бъдат пуснати на пазара до 2016 г.

Договорено е още съвместното закупуване на части, като то е ограничено до Европа. Първоначално GM и PSA планираха да комбинират закупуването на материали и части в целия свят с обем от 125 млрд. долара на година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:31 | 07.09.22 г.
fallback