fallback

Американското правителство излиза от General Motors до 15 месеца

Финансовото министерство на САЩ ще продаде 500 млн. акции, като самият концерн ще купи 200 млн. за по 27,50 долара всяка

18:23 | 19.12.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Правителството на САЩ най-сетне ще позволи на производителя на автомобили General Motors да се измъкне от правителствената опека. Вашингтон иска да продаде акциите си в компанията през следващите 12 до 15 месеца и така напълно да напусне компанията, обяви министерството на финансите. Част от акциите ще купи самата GM, а по този начин американското правителство приключва нова глава от финансовата криза, пише Wall Street Journal.

До края на тази година компанията майка на Opel ще купи от финансовото министерство 200 милиона акции за 27,50 долара всяка. Така общо 5,5 милиарда долара ще влязат в хазната на САЩ. Останалите 300 млн. акции ще бъдат продадени на по-късен етап. В резултат на обратното изкупуване на акции от GM държавата ще запази дял от под 19% в концерна. В момента участието на Вашингтон все още е повече от 26%.

Автомобилната компания трябваше да бъде спасена през 2009 г. с държавна финансова инжекция от 50 млрд. долара. GM се опитва от известно време да се измъкне от правителствената хватка. Иронизираният като Government Motors концерн урони репутацията си, а тъй като размерите на заплатите бяха ограничени, компанията все по-трудно успяваше да наеме и задържи най-добрите таланти.

Заради ниската цена на акциите Вашингтон дълго време нямаше интерес да продава акциите на GM. Правителството в действителност влезе в борда на компанията на значително по-висока цена. За да завърши спасяването на GM без загуба за данъкоплатеца, акциите трябва да бъдат продадени по 52,39 долара всяка, казва наблюдател.

Включително със сега обявените продажби на акции на GM, министерството на финансите на САЩ вече си възстановява повече от 28,7 млрд. долара от спасителния заем за GM – а с това и повече от половината пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
fallback