fallback

САЩ наложиха рекордна глоба на Toyota

Максималната санкция от 17,4 млн. долара е заради ненавременно уведомяване за проблем с модел на марката

18:04 | 18.12.12 г.
Автор - снимка
Създател

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp. трябва да плати глоба в размер на 17,4 млн. долара за това, че не е информирала навреме за проблем с безопасността на свои автомобили, обяви днес американското министерство на транспорта, цитирано от Ройтерс.

Това е най-високата глоба, плащана някога от един-единствен автомобилостроител на Националната служба за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) за нарушения, свързани с изтегляне на автомобили, посочи министерството. Глобата е максималната, която допуска закона.

Федералният закон задължава всички производители на автомобили да уведомят NHTSA в рамките на максимум пет работни дни от откриването на дефект, касаещ безопасността на превозното средство.

От американското представителство на Toyota заявиха, че нямат възражения за наложената глоба и увериха, че ще се придържат стриктно към правилата за безопасност на САЩ.

Това е четвъртата глоба, която Вашингтон налага на Toyota Motor Corp. за последните две години. През 2010 година японската компания плати общо 48,8 млн. долара за три различни нарушения на закона за безопасност на САЩ.

Още новини от света на автомобилите четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:26 | 01.09.22 г.
fallback