fallback

GM купи на Opel лизингово подразделение

Концернът придобива международния бизнес на американския лизингодател за автомобили Ally Financial

19:27 | 22.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Базираният в Рюселхайм германски автомобилен производител Opel отново има собствено финансово и лизингово подразделение. Американският концерн-майка General Motors придобива международния клон на щатския кредитор за автомобили Ally Financial. Това би било предимство в трудната битка за купувачите на коли, тъй като позволява по-лесно атрактивно финансиране, подчерта главният финансов директор на GM Дан Аман при обявяването на покупката късно в сряда (местно време) в Детройт, цитиран от Ройтерс.

По този начин и германското дъщерно дружество GMAC попада в ръцете на General Motors. В продължение на десетилетия компанията бе главна финансираща институция за автомобилите с марка Opel, но не принадлежи на концерна от Рюселхайм.

Сделката е за 4,2 млрд. долара (3,3 млрд. евро). Ally Financial и GM имат тясна обща история. Ally Financial е бившото финансиращо подразделение на General Motors, което по-рано се казваше GMAC. Автомобилният концерн обаче продаде мажоритарен дял от него през 2006 г. Подобно на бившата си компания-майка и финансовото дружество трябваше да бъде спасявано от държавата. С продажбата на подразделения сега Ally Financial се опитва да погаси задълженията си към американския данъкоплатец. 

Ally Financial, 74% от която са собственост на правителството на САЩ, обяви плановете си за продажбата на международните си операции през май, за да ускори изплащането на дълга си. Компанията планира да се фокусира върху бизнеса си в САЩ и вече продаде поделенията си в Канада и Мексико. От 17 млрд. долара, които Ally дължи на американското правителство, компанията засега е върнала едва 5,8 млрд. долара, част от тях чрез изплащането на дивиденти.

GM от своя страна печели от сделката суверенитета за финансирането на бизнеса си в Европа, Латинска Америка и Китай. За Северна Америка GM погълна още преди две години друго финансиращо дружество - AmeriCredit. 

"Ние ще вкараме обратно част от Ally в семейството", заяви в конферентен разговор с анализатори главният финансов директор на GM Дан Аман. GM е реализирала около 200 хил. продажби на автомобили допълнително в Северна Америка след създаването на GM Financial, поясни още Аман.

Антимонополните органи ще трябва да одобрят предварително поглъщането. Сделката се очаква да бъде окончателно финализирана в средата на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
fallback