fallback

Тъмното минало на китайските коли

Как всъщност започва китайската автомобилна офанзива

18:01 | 22.11.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китайските автомобили произлизат буквално от нищото. Историята на повечето местни компании датира от не повече от 15 години, като преди това те са имали друг предмет на дейност. Ето с какво са се занимавали 5 от най-популярните китайски марки, които успяха да израснат от военно-промишления комплекс на страната и да станат известни в цял свят, пише Automedia.bg, цитирайки анализ на руското издание Motor.ru.

BYD – Кралят на акумулаторите

На автомобилния пазар марката BYD и днес е далеч от световното признание, но като производител на батерии и акумулатори отдавна е достигнала световните върхове. Основната продукция на компанията е производство на литиево-йонни батерии за мобилни телефони.

В началото на прехода в Китай мениджърите на BYD решават да се пренасочат към производство на автомобили, но получаването на лиценз от държавата не е толкава лесно. Тогава компанията постъпва по капиталистически – закупува, или по-точно поглъща малкия автомобилен производител Qinchuan Automobile Company и основава нов концерн.

Първият модел е миниатюрен хечбек Flyer, разработен от бившите собственици на компанията. Той представлява нелицензирано копие на Suzuki Alto, заради което китайците са обвинени в плагиатство. Това обаче не ги притеснява и те продължават. Моделът BYD F3 има много общо с Toyota Corolla. А през 2008 г. се появява наследникът на BYD Flyer – моделът BYD F0, който е копие на Toyota Aygo.

Нещата потръгват и концернът започва да произвежда по 500 000 автомобила годишно, а в последните години все по-сериозно се занимава с производството на хибриди и електромобили. Това довежда до създаването на съвместно предприятие с Daimler, което ще пуска на пазара електромобили.

Съвместно с това BYD продължава и бизнеса с батерии, като успя да привлече за акционер един от най-богатите хора на планетата – Уорън Бъфет, който плати 230 млн. долара, за да купи 10% от акциите на BYD Company.

Извън пределите на Китай марката обаче не се ползва с особена популярност, тъй като автомобилите се продават само в Бахрейн, Доминиканската република и в някои от страните от бившия СССР. В Русия компанията произвежда седана F3 в завода на ТагАЗ в Таганрог.

Geely – Босът на хладилниците

В наши дни компанията се прочу, след като закупи шведския производител Volvo. Преди това обаче тя имаше доста по-скромни амбиции. Историята започва, след като 23-годишният Ли Шуфу решава да стане бизнесмен. Той взима пари назаем от баща си през 1986 г. и започва производство на хладилници.

Само след няколко години Ли Шуфу се заема със сглобяване на мотори Honda, а през 1998 г. светът вижда неговия първи автомобил, който е под марката Geely (в превод от китайски това означава щастливец). Всъщност това не е самостоятелна разработка - Geely HQ е пълно копие на Daihatsu Charade от трето поколение.

В този момент Ли Шуфу решава, че е време да направи компанията си най-големият частен производител на автомобили в Китай. Затова инвестира в собствено конструкторско бюро и изкарва на пазара десетки нови модели. Които са копие на излезли преди това автомобили, но въпреки това с успех се налагат на много пазари в Третия свят – Чили, Коста Рика, Нигерия, Уругвай, Венецуела и други. Обемът на производство достига 500 000 машини годишно, като амбициите на Ли Шуфу са през 2015 г. той да достигне 2 млн. броя.

Освен в Китай колите на Geely се произвеждат още в Индонезия, Шри Ланка, Малайзия, Украйна и Русия. В някои от тези държави не става дума само за сглобяване, а за пълен цикъл. Колкото до хладилниците – те остават в миналото. Това обаче не пречи през 2010 г. компанията да има капитал, благодарение на който срещу 1,8 млрд. долара купи Volvo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
fallback