fallback

Nissan пуска евтин Leaf в САЩ

За деветте месеца на годината компанията е продала в страната едва 5 212 бройки от модела

17:21 | 08.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Електрическият автомобил Leaf поне засега не носи очаквания от Nissan успех и това не е тайна. За първите 9 месеца на тази година продажбите на модела в САЩ са едва 5 212. Това представлява спад от 27,6% спрямо същия период на миналата година и е далеч от прогнозите на японците за 20 000 продажби през първата фискална година.

В японската компания обаче не чакат да стане чудо, а вече имат план как да излязат от тази ситуация. Това ще стане с по-достъпна версия на Leaf, която ще се появи още догодина.

Основното при нея ще бъде това, че тя няма да се произвежда в Япония. Новият евтин Leaf ще се конструира в САЩ във фабриката на марката в Тенеси, като по този начин ще се избегне проблемът със скъпата йена.

Производството ще стартира през декември тази година, а първите доставки ще се осъществят през март 2013 г. В американското предприятие ще се произвеждат и батериите на Leaf, които са най-скъпия компонент в колата. Вложената сума в този завод надвишава 1,4 млрд. долара, а капацитетът му достига 200 000 батерийни модула на година.

В момента Nissan предлага две версии на Leaf в САЩ - SV, чиято цена е 36 050 долара и по-скъпия SL, който се продава срещу 38 100 долара. От тези суми могат да бъдат извадени 7 500 долара, тъй като Nissan Leaf се предлага с данъчен кредит.

Всичко за Leaf четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:10 | 04.09.22 г.
fallback