fallback

Ford продължава да печели у дома и да губи зад граница

Загубата в чужбина през второто тримесечие може да е три пъти по-висока от предходното

13:09 | 29.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Вторият по големина американски автомобилен производител Ford очаква за второто тримесечие нова загуба в бизнеса извън Северна Америка, предава Ройтерс.

Този път тя може да е трикратно по-висока от тази в предходното тримесечие, когато бе регистриран минус от 190 млн. долара, става ясно от подадено от Fords уведомление до надзорните власти в САЩ.

Причина за спада е силната конкуренция в Европа и Южна Америка. Като цяло компанията очаква второто тримесечие да бъде печелившо, главно благодарение на силния бизнес на родния пазар.  

Ford очаква, че сегашното напрегнато положение в Европа ще се успокои най-рано през втората половина на годината. Тогава се очаква мерките за намаляване на разходите да влязат изцяло в сила, а също така и новите модели да привлекат допълнително клиенти.

Концернът обаче не се заблуждава, че може да излезе на печалба в региона в близко бъдеще. За цялата година Ford очаква загуба между 500 и 600 млн. долара за Европа. Преди близо два месеца концернът заяви, че конкуренцията на европейския пазар ще продължи да се ожесточава. По думите на изпълнителния директор на компанията за Германия Бернхард Матс излишните капацитети на масовите производители ще продължат да нарастват и ще ги въвлекат в пагубни ценови войни. "Ситуацията се изостря", заяви той в интервю за германското издание на Financial Times.

В следоборсовата търговия акциите на Ford отчетоха спад от 3 на сто. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:25 | 29.08.22 г.
fallback