fallback

Електрическите автомобили ще останат недостъпни до 2015

Цените на електромобилите ще останат високи за масовия потребител през следващите пет години според повечето водещи автомобилни компании в света

16:00 | 06.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Голяма част от водещите автомобилни компании в световен мащаб не очакват цените на електрическите автомобили да се понижат до приемливи за масовия пазар нива през следващите пет години.

Това става ясно от проучване на консултантската компания KPMG, цитирано от BBC.

Освен това мениджмънтът на голяма част от автомобилопроизводителите, до които KPMG се допитва, са на мнение, че електрическите возила няма да могат да станат достъпни без държавни субсидии.

Въпреки тези прогнози мнозинството от тях са и на мнение, че пазарът на електрически коли ще бъде най-бързо развиващият се сектор на автомобилния пазар.

Автомобилните производители инвестират в нови модели електрически автомобили, за да се намаляват емисиите от въглероден диоксид в атмосферата и заради тяхната икономичност.

Данните от изследването показват, че 91% от потребителите, до които компанията се допитва, посочват ефективността като фактор при избор на нов автомобил.

Някои производители на автомобили като Renault и Nissan залагат изцяло на електрически автомобили. Други, като Toyota и General Motors например, наблягат на хибридната технология, която съчетава електрическия с бензинов двигател.

През следващите две години се очаква серия от нови модели електромобили на четирите компании.

Във Великобритания правителството вече въведе схема за отстъпки до 5 хил. паунда при покупката на някои модели електрически автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:12 | 23.08.22 г.
fallback