fallback

Renault получи зелена светлина за името на новата си кола Zoe

Делото за името на автомобила приключи в полза на френската компания, предстои обжалване

08:04 | 12.11.10 г.

Renault ZOE ZE Снимка: Thomas doerfer. Лиценз: Creative Commons

Автомобилният производител Renault може да кръсти новия си модел Zoe, реши френски съд, отхвърляйки молбата на родителите на две момиченца, които носят името на новия модел.

Семействата завели делото, защото децата, които са кръстени Зоуи, ще трябва да преживеят моменти на присмех и обиди от страна на връстниците си за това, че носят име на модел автомобил.

Съдът обаче не установи наличието на никакви доказателства в полза на ищците и обвинението им, че ако името на колата се запази, децата им ще преживеят „директни и постоянни нападки“, съобщава BBC.

Семействата са заявили намерението си да обжалват решението на съда.

„Има граница между живите същества и неодушевените предмети и тази граница е личното име“, казва адвокатът на жалбоподателите Дейвид Коуби пред АП.

„Опитваме се да обясним нещо много простичко на Renault, че личните имена са за хората.“

Относно изслушването в сряда адвокатът обясни, че съдът е приел аргумента на автомобилната компания, че Zoe “не е лично име, а обикновено съществително“. Според него обаче тази логика е погрешна.

Той коментира също, че хиляди момичета, които носят името Зоуи във Франция, ще бъдат повлияни от решението и ще трябва да се примиряват с коментари от рода на „Може ли да ти видя еърбега?" или „Може ли да ти натисна клаксона?“

Изцяло елекрическият автомобил Renault Zoe ZE (zero emission – без вредни емисии) е планиран за пускане на пазара през 2012 година. Думата Zoe, което означава „живот“ на гръцки, е избрана, за да подчертае безвредността на автомобила.

Компанията вече е дала на няколко свои модели женски имена – в това число Clio и Megane, при това без да се е сблъсквала с недоволство или каквито и да било кампании, организирани от противници на избора.

Според източник от компанията Renault нямат никакво намерение да променят името на модела. „Много сме щастливи от решението на съда.“

Личните имена се възприемат особено сериозно във Франция, където родителите са били принудени да избират от официален списък с одобрени имена. И макар ситуацията вече да е по-различна, чувствителността на хората относно имената им остава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 11.09.22 г.
fallback