fallback

Toyota обединява дома с автомобила

Нова технология на автомобилостроителя ще свърже дома и уредите в него с автомобила с цел спестяване на енергия

15:38 | 05.10.10 г.

Японският концерн Toyota обединява малко известното си строително подразделение с технологиите за създаване на "зелени автомобили", за да пусне на пазара компютърни системи, свързващи домове, електрически устройства и автомобили с цел намаляване на използваната енергия, предаде АП.

Toyota, която е най-голямата автомобилостроителна компания в света, днес представи система от умни жилища в Япония, съвместима с хибридните автомобили на компанията, които ще бъдат пуснати в продажба в началото на 2012 година.

Мрежата, наречена Toyota Smart Center, позволява на хората да следят чрез телевизионни екрани и мобилни телефони колко електричество се потребява от домакинството, с колко е зареден хибридният автомобил и какви количества електроенергия са натрупани в дома.

Системата изчислява най-ефективния начин за използване на енергия, като ограничава загубите, изключвайки електрическите устройства, които не се използват в момента. Мрежата също така засилва до максимум ползите от хибридните автомобили, които се презареждат в движение. Различни устройства също могат да се използват, когато електричеството е най-евтино, например през нощта за затопляне на вода.

Нововъведенията изглеждат дребни, но според Toyota могат да допринесат за спестяването на големи количества енергия, особено ако са комбинирани с компютъризиран контрол.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 10.09.22 г.
fallback