fallback

Chrysler слага край на производството на ретро PT Cruiser

Десетте години слава на ретро автомобила свършиха, но нищо чудно да започне ново летоброене за модела, ако колекционерите оценят визията му

15:11 | 09.07.10 г.

Моделът PT Cruiser може значително да увеличи стойността си, превръщайки се в колекционерска страст за познавачите. Снимка: Chrysler

Chrysler приключва производството на PT Cruiser – колата, която от десетилетие е ретро бижуто в колекцията на американския автомобилостроител и напомня гангстерските коли от 30-те и на лондонските таксита.

Ретро автомобилът, който се превърна в истински успех, когато излезе на пазара преди десетилетие, ще заеме място в архивите на компанията. От фирмата обясняват, че последният от ретро седаните ще излезе от производствената линия в петък, 9 юли, в Толука, Мексико.

Колата, чиято радиаторна решетка в предната част прави впечатление с големината си, е пусната на пазара през 2000 г. измежду други модели от вълната „назад към миналото“ като Volkswagen Beetle и ретро моделите на Mini Cooper и Chevrolet HHR.

Chrysler, която се размина с фалита миналата година с помощта на американското правителство и на италианския автомобилостроител Fiat, е продала 1,3 милиона коли от модела PT Cruiser, включително и 200 хиляди извън САЩ.

Продажбите обаче падат – ако през първите осем години бройките не слизат под 120 хиляди на година, а за 2007 г. са продадени дори 125 хиляди броя, то в последните години се забелязва спад. До този момент на 2010 г. числото достига 6 920 броя.

От Chrysler спират производството, без да направят официално изявление или да отбележат края на ретро линията.

Новината обаче достигна до феновете на необичайното возило из целия свят.

„Това наистина беше страхотна кола, когато се появи, и ако бяха инвестирали пари в нея, вместо само да пестят, щяха все още да продават по 100 хиляди броя годишно“, казва Дейвид Катц, създател на фен сайта, посветен на модела ptcruizer.com, цитиран от AP.

Chrysler опита да съкрати разходите с по-евтино оборудване и интериор на купето, припомнят от ABC News.

Цената на модела PT Cruiser стига до 20 хил. долара, макар че в интернет има публикувани оферти и от 16 хил. долара, посочва изданието The Detriot News.

Не се знае обаче дали стойността на ретро возилото няма да се покачи, когато производствената линия бъде закрита и останат само автомобилите, които ще напомнят за силния старт и добрата концепция на фирмата. Макар че от Chrysler не успяха да развият продажбите си в период на криза, ретро колата може и да се окаже особено ценна за колекционери с атрактивния си дизайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:05 | 03.09.22 г.
fallback