fallback

Технологиите навлизат и в облеклото

Дрехите стават все по-многофункционални – освен да топлят и прикриват, те мерят биометрични данни и предават информация

12:29 | 20.04.10 г.

Новите технологии завземат голяма част от живота на човек. Дрехите също не правят изключение – сензорни блузи, маратонки с радио, вибриращи панталони, ръкавици в нагреватели – учените се опитват да направят всяко нещо около нас многофункционално.
 
Подобен пример е един от последните модели маратонки на Nike, които съдържат сензори на подметките си. С тяхна помощ човекът, който ги носи, може да праща данни до своя iPod докато тича. От компанията са разработили и социална мрежа за притежателите на този модел спортни обувки, а последните нововъведения позволяват на собственика на хай-тек маратонките да поства статус във Facebook докато спортува.
Свръхчувствително бельо – специалисти от САЩ открили, че могат да поставят биосензорни елементи директно в плата на бельото. Учените разработили миниатюрните частици, които, вкарани в тъканите, които са най-близо до човешкото тяло, позволяват да се проследява здравословното състояние на човек дори след напусне на болницата. Възможностите на карбон електродните наночастици са да мерят кръвното налягане и състоянието на сърцето.
 
Технологията за пренасянето им върху материите е разработена от професор Джоузеф Ланг и негови колеги от университета в Сан Диего, Калифорния.
Продължавайки темата с технологичното бельо няма как да пропуснем поредната джаджа – сутиен, който измерва биенето на сърцето. Той е покрит с електронни модули и сребристи електроди, които улавят честотата на ударите на сърдечния мускул и предават данните на часовник, който трябва да се носи заедно със сутиена.
Сега нека се пренесем в далечното бъдеще (кой знае, може и да се окаже по-скоро, от колкото си мислим) и си представим, че хората могат да четат мислите си, вместо да говорят. В статия от септември 2008г. на списание Time се твърди, че американската армия разработва технология, която ще позволява на войниците да носят каски на главите си и така да четат мисли от разстояние, както и да получават команди по по-сигурен и надежден начин.
 
Вероятно реализацията на този проект е все още далеч, но е красноречива сумата за инвестиция в нови технологии, които трябва да бъдат разработени от университетите в Калифорния, Карнеги Мелън и този в Мериленд. Тя възлиза на над 4 млн. долара според сайта ReadWriteWeb.
Панталони, детектор на движение – колкото и лесно да се струва засичането на движение, под дрехите това не винаги може да стане веднага. Технологичният институт във Вирджиния и щатския университет в Блексбърг изобретиха тъкан, която може да засича всяко движение на тялото и да праща сигнали до компютър. Изобретението всъщност представлява патентован начин за съшиване на дрехи от конци и жици едновременно, без това да се усеща при допир. Сензорните жици, които се вшиват в плата, могат да измерят скоростта, с която се движи тялото и подвижността му.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:01 | 10.09.22 г.
fallback