fallback

Кои са конкурентите на iPad

Таблетът на Apple се радва на голяма популярност, но на пазара вече има редица други устройства, които спокойно могат го изместят

13:49 | 24.03.10 г.

Asus Eee Tablet

Появата на iPad на Apple предизвика раздвижване в хай-тек бранша след официалната си поява през февруари тази година. През тази и изминалата година обаче таблети пуснаха и други технологични компании, въпреки че тяхната поява не беше така шумно отразена.
Apple пожъна голям успех със своя продукт заради силния бранд, множеството приложения и мащабната реклама.
 
Останалите продукти обаче са достойни конкуренти на известния таблет, а някои имат и редица предимства. Проучване на организаторите на изложението International CTIA Wireless в Лас Вегас се зае да проучи кои от излезлите наскоро таблети са реалните конкуренти на iPad и какви са силните страни на тези разработки.
JooJoo – официално пуснат през декември 2009 г., таблетът работи с операционна система Linux. Той има само един бутон и е устройството, което зарежда най-бързо интернет браузер след пускането си, като се свързва към световната мрежа за 9 секунди. Таблетът поддържа HD видео и виртуална клавиатура, пригодена за писане с една ръка. Хард дискът на устройството е 4GB и може да издържи до 5 часа без зареждане на батерията.
HP Slate – представен като прототип на Изложението на потребителска електроника през 2010, таблетът на HP ще излезе на пазара по-късно тази година. Презентацията, направена от главния изпълнителен директор на компанията Стив Балмър, показа как таблетът работи с операционна система Windows 7, поддържа уеб камера и USB порт, може да бъде вързан към персонален компютър и разполага с редица видео функции. Очаква се устройството да се предлага на цена от 550 долара.
ExpoPC Slate – таблетът е подходящ за влизане в интернет, гледане на телевизия и филми, разполага и с приложение за четене на електронни книги. Екранът е с големина 8,9 инча и има HD резолюция. Капацитетът на хард диска е 32 GB, устройството разполага с уеб камера, липсата на която в iPad критиците посочват като един от основните му недостатъци.
Очаква се цената на ExpoPC Slate, което все още не е пуснато официално на пазара, да бъде 599 долара.
ICD Vega – друг потенциален конкурент на iPad на Apple е Vega, който бе представен през ноември 2009 г. На пазара устройството ще постъпи през първата половина на тази година. Vega работи с операционната система Android 2.0 и има 15,6 – инчов тъчскрийн. Очаква се да бъде пуснат и в по-малки размери на дисплея. Таблетът има капацитет 32GB на вътрешна SD карта.
Viliv X70 дебютира през 2009 година. Екранът е 7 - инчов, а най-бързият модел е с памет 60GB. Устройството поддържа Flash, има дигитална камера, GPS, 3G и възможност за извършваене на много функции едновременно. Заредена, батерията издържа до 6 часа при гледане на филм или телевизия. Стартовата цена е 597 долара.
QUE proReader – таблетът е разработен от Plastic Logic и е представен като eReader (устройство за електронно четене на книги). Моделът излиза в две разновидности с различна големина на дисплея и с цени съответно 649 и 799 долара.
Екраните са 8,5 инча и 11 инча, има опция на Wifi. Устройствата са с дебелина 8,5 мм и са с тъчскрийн.
Очаква се да излязат за продажба през април 2010 г.
Archos 9 – новият таблет на Archos използва операционна система Windows 7, има 8,9 – инчов дисплей с резолюция 1080 пиксела и HD, както и 60GB хард диск. Таблетът поддържа редица мултимедийни приложения, включително пускане на музика през интернет, радио, уеб камера.
Dell Streak – таблетът има 5-инчов тъчскрийн и поддържа операционна система Android 2.0. Устройството впечатлява с наличието на две уеб камери, едната разположена на задния панел за правене на снимки и видео, другата в предната част на таблета за видео разговори.
Asus Eee Tablet – таблетът вече е на пазара срещу 450 долара. Устройството има тъчскрий и нормална физическа клавитура, което позволява да бъди използвано едновременно като нетбук и таблет. Моделът разполага с 16GB SSD хард диск, слот за 16GB SD карта и възможност за 20BG допълнителна памет онлайн, която е безплатна за потребителите през първите 18 месеца от ползването на таблета. Дебелината на устройството е 25 мм, а екранът е с големина 8,9 инча.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:20 | 11.09.22 г.
fallback