fallback

Внимание, кофата за боклук ви гледа!

Нова технология във Великобритания скоро може да следи кой колко и какъв боклук изхвърля

07:49 | 08.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Постепенно и неотклонно общинските власти оборудват контейнерите за смет със специална технология, която ще следи изкъсо какво и как изхвърляме.

Първите стъпки се правят във Великобритания, поне така твърдят от Big Brother Watch, организация, създадена за защита на личния живот от намеса на властите в него.

Според доклад на организацията няколко общини на Острова вече са внедрили общо над 2,6 млн. чипа в боклукчийските кофи. Не се разкриват подробности относно технологията, но от предоставените обяснения става ясно, че ще е възможно да се следи кой колко отпадъци изхърля, дали ги разпределя правилно за рециклиране, тоест дали се грижи за околната среда.

Очакванията са при неправилно сортиране или при прекомерен обем да се налагат глоби, с които общините да покриват част от разходите си по сметосъбиране и в същото време да помагат за постигането на заложените икономически и политически цели за оползотворяване на отпадъците.

Засега чиповете „изчакват” взимането на решение за активирането им от властите, казват от Big Brother Watch. Мярката се възприема като изключителна непопулярна от самите власти и се отлагала, докато „политическият климат се промени”.

Възможно е евентуалното използване на технологията да породи вълна от протести на Острова, където и в момента хората вече като че ли са постоянно под наблюдение. Камери има почти навсякъде на обществени места и в градския транспорт, което, разбира се, улеснява властите в много отношения.

Какъв е проблемът конкретно с чиповете в боклука?

Аргументите в доклада на организацията са, че, ако се следи какво изхвърлят потребителите, на практика ще може да се получи информация за огромна част от личния им живот. Хората, които имат достъп до тези данни, ще знаят какво ядем, откъде пазаруваме, какви продукти предпочитаме, какви лекарства използваме, подчертават защитниците на човешките права.

Отгоре на всичко, въпреки че за плановете за „контролиране на боклука” се разбира съвсем наскоро, оказва се, че те са част от дългосрочна стратегия, държана в тайна от властите. За първи път идеята се появила преди около осем години и още оттогава е започнало бавното й реализиране.

През годините хипотезата за технология, която следи какво се изхвърля, неведнъж се е появявала в общественото пространство и е имала своите защитници и противници, но докато са се водели споровете по въпроса, властите не са спирали да действат, става ясно от документа.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:57 | 11.09.22 г.
fallback