fallback

Досадните колеги във Facebook

Съвременен етикет: Как да отклоним любезно виртуално приятелство

11:47 | 06.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Често се случва колега, с когото току-що сме се запознали, да поиска да ни стане приятел във Facebook. Обикновено не желаем да го обидим и приемаме поканата за виртуално приятелство, въпреки че никак не изгаряме от желание да му даваме достъп до подробности за личния си живот, снимки от пътувания и купони.  

Социалната мрежа за много нейни потребители се превърна в извънредно пряк път към сближаването с другия. Вместо воденето на накъсани във времето разговори за: семейството, отношението към работата, зодията, интересите, познатите и свободното време, едно „Може ли да ти бъда (онлайн) приятел?“ обикновено дава отговор на всички тези въпроси.

А е ясно, че веднъж приемем ли за приятел някого от фирмата, веднага започват да валят други покани или предложения за интернет познанства.

Ако обаче не искаме шефът или счетоводителката (например) да са в течение с това как прекарваме времето си извън офиса, не е нужно непременно да влошим работните си отношения, отказвайки онлайн поканата.  

Можем да приемем и същевременно да използваме опциите, които дава Facebook за ограничаване на достъпа до личната ни информация. За да се случи това, например е възможно да се създаде група „Колеги“, в която да вмъкваме досадниците от офиса. Чрез редакция на опциите за сигурност в профила ни ограничаваме възможностите на тази група да следи отблизо онлайн активностите ни.  

Тези от хората, с които работим и които наистина чувстваме близки, може да останат в общия списък или в група „Приятели“.  

Трябва да се има предвид обаче, че по един или друг начин понякога се случва разпределени в различни групи да забележат, че имат достъп до различно количество информация.  

Алтернативен вариант е и да отговаряме на онлайн поканата с твърдението, че Facebook за нас е запазена територия за близки приятели и семейството. За бизнес контакти използваме друга социална мрежа, например LinkedIn.

„Може просто да ги поканите на свой ред в LinkedIn и да се надявате да забравят, че са ви пратили предложение за приятелство във Facebook”, казва пред Ройтерс Барбара Пачър, автор на книгата за бизнес етикет „Нови правила на работното място“.

 

„Или пък направо да им заявите: Благодаря за поканата, във Facebook общувам само с хора извън офиса. Вместо това те каня да се свържеш с мен чрез професионална социална мрежа“, допълва тя.  

Съветът й е, каквото и да предприемем, да покажем по възможно най-очевиден начин, че не желаем да обидим насрещната страна. Не се знае дали човекът, когото отхвърляме като онлайн приятел, няма да ни стане шеф след време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:53 | 10.09.22 г.
fallback