fallback

Създателят на MP3 разработи нов музикален формат

Нов формат цифрова музика ще позволява вкарването та текст, снимки и допълнителна информация от 32 GB в песента

12:03 | 26.01.10 г.

Снимка: musicdna.info

Норвежецът Дагфин Бах, който беше част от екипа, създал първия MP3-плеър, представи поредното си творение - нов формат цифрова музика. Той бе наречен MusicDNA, съобщи BBC News.
 
Разработката е била финансирана от група инвеститори, включително немския изследовател Карлхайнц Бранденбург, чието име също е сред основателите на формата на MP3.
 
MusicDNA позволява да включите файл с текст към песента, която слушате, видео, изображения, както и да се абонирате за блогове, свързани с тази песен. Форматът поддържа актуализиране на съдържанието – както на песните, така и на интегрираните в нея блогове. Във файл с MusicDNA може да се добавя до 32 гигабайта допълнителна информация.
 
По думите на Бранденбург новият формат обединява няколко идеи, които са се развили през последните години, както и необходимостта от подобряване на услугата разпространение на музикалните формати. Новият формат все още е в период на тестване, който ще продължи до пролетта. Тогава MusicDNA ще бъде пуснат в тестови вариант, а в нормален - в края на лятото.
 
Пряк конкурент на новия формат ще бъде проектът на Apple ITunes LP, който позволява в цифрови албуми да бъде включено допълнително съдържание.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:55 | 02.09.22 г.
fallback