fallback

Телевизионни глезотии

Скоро телевизорите ще ни разпознават, ще ни препоръчват какво да гледаме и ще изпълняват заповедите ни дори само след вяло махване с ръка

11:14 | 31.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Дистанционното е отживелица. Сензорните екрани се справят малко по-добре, но също скоро ще попаднат в миналото. А занапред ще командваме технологиите само с жестове – махваш с ръка и превключваш телевизионния канал.
 
Такива са вижданията за бъдещето на изследователите, работещи върху 3D видеоразпознаването. Как функционира то? Обяснението е лесно, когато се представя на неспециализирана публика – камера, поставена пред потребителя, улавя неговите движения, „превежда” си ги и ги изобразява на компютърния или телевизионния екран. Или просто на екрана, защото, както твърдят пазарните анализатори, съвсем близо сме до момента, когато ще имаме единни устройства за работа и за развлечение.
 
Новата технология, улавяща жестовете, все още е на проектен етап. Чрез нея ще може да се сменят телевизионните програми, да се усилва звукът, да се разглеждат снимки и дори да се играят видеоигри. Последното е отколешна мечта на запалените геймъри и ще внесе истинска революция в сектора. Към момента опити за дистанционно контролиране на персонажа от дадена игра правят немалко компании, къде успешно, къде не чак толкова, но усъвършенстването на 3D видеоразпознаването значително ще улесни еволюцията в тази област.
 
Според експерти по проекта експериментират множество корпорации по света и се очаква първият успешен продукт да е факт на пазара още от следващата година.
 
Все пак, да не бързаме да разбираме под „догодина” утрешния ден, тъй като белгийската група Softkinetic например смята да е готова с пробно устройство за 3D видеоразпознаване „преди Коледата на 2010”.
 
„Има три пазара: телевизия, видеоигри и компютри. По същия начин, по който (конзолата) Wii на Nintendo напълно промени начина на игра на видеоигри, технологията на 3D камерата ще ни позволи да променим из основи начина, по който хората използват телевизията”, коментира пред АФП шефът на Softkinetic Мишел Томбров. Белгийската компания не надценява силите си и за да се справи успешно с това технологично предизвикателство работи в партньорство с американската Texas Instruments и френският телеком оператор Orange.
 
Той продължава с обясненията – според него телевизията ще стане съвсем различна. Телевизорът ви ще завърже близко приятелство с вас, ще опознае навиците и предпочитанията ви, ще знае възрастта ви и нужната ви и забранената за вас информация. Когато влизате в стаята, където се намира той, приемникът ще усеща вашата височина и възраст, ще ви предоставя тези данни, които са ви необходими.
 
Ако все пак цялото това внимание към личността ви от страна на (все още?!) неодушевен предмет са ви неприятни, може да не бързате да се снабдявате с новата джаджа. При положение обаче, че винаги сте искали да седите пред екран, който да ви познава и глези, да изпълнява командите ви след кратко махване с ръка..., то вече знаете какво искате за следващата Коледа. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:37 | 12.09.22 г.
fallback