fallback

Летяща кола през 2011 година

След редица тестове вече е готов прототипът на „летяща кола“, която ще може да се движи както във въздуха, така и на пътя

14:59 | 07.10.09 г.

На годишното събиране миналата година на авиоинженерите EAA Airventure 2008 за дискусия и представяне на иновации в областта на самолетостроенето, група учени от Масачузетския технологичен университет представиха прототип на разработките си за „летяща кола“.
 
Двуместният самолет, проектиран да се трансформира в кола за по-малко от 30 секунди, позволява на пилота лесно да прибира и разпъва крилата на машината и предоставя достатъчно комфорт както на пътя, така и във въздуха.
 
Характеристиките, които бяха обявени тогава, бяха следните: машината е в състояние да изминава до 724 км., а максималната скорост достига до 185 км/ч както във въздуха, така и на магистрала, върху всякаква повърхност.
Година по-късно, на тазгодишния семинар, учените от университета показаха, че са преминали голяма част от тестовете и опитите върху „летящата кола“. През юни тази година, след серия от тестове, Terrafugia Inc, с чиято помощ се разработва прототипът, съобщи, че първият етап от тестванията е преминал успешно. Етапът включвал 28 полета, включително и първото излитане и кацане на „летящата кола“ на пети март тази година.
 
След като приключат и останалите три етапа на тестове, в които ще се изследват управлението, излитането и кацането, стабилността на машината и комфорта на пътниците, прототипът ще бъде готов за експлоатация.
 
Очаква се първите машини да бъдат пуснати в продажба през 2011 година, а цената на „летящата кола“ да бъде 194 хил. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:35 | 31.08.22 г.
fallback