fallback

Новият лаптоп на Dell ще се зарежда безжично

Това ще бъде първият лаптоп с безжично зареждане, като цената на базовия модел ще бъде 1999 долара

16:56 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската технологична компания Dell, която е един от световните лидери в производството на преносими компютри, представи своя ултра-тънък лаптоп от бизнес класа Latitude Z, който ще позволи на потребителите да се избавят от всички кабели, включително и от този за електрическото захранване.

Това ще бъде първият лаптоп с безжично зареждане и цената на базовия модел ще бъде 1999 долара.

Технологията на безжичното зареждане предвижда устройството да се поставя на специална индуктивна стойка, която ще създава електромагнитно поле и няма да изисква ток или кабели. На този принцип работят зарядните устройства на електрическите четки за зъби и електрическите самобръсначки, уточнява пред Computerworld Стив Белт, който е заместник-председател на инженерния отдел на Dell.

Индуктивната подложка работи с помощта на бобина и ще зарежда батерията на лаптопа толкова бързо, колкото и захранващия кабел. Нейната ефективност ще бъде 70%, което е повече, в сравнение с традиционните индуктивни захранващи системи, при които до 50% от енергията се губи. Електромагнитното поле, което ще се създава, няма да засяга устройствата в непосредствена близост.

Освен безжичното електрическо захранване с индуктивна подложка за 199 долара, Dell ще предложи за същата сума и безжична докинг станция, която може да свързва лаптопа по безжичен път с всички настолни периферни устройства. Latitude Z ще може да се свързва с USB, аудио и видео портовете на станцията чрез безжична връзка ако се намира на разстояние от 9 крачки.

Latitude Z ще тежи 2 кг и ще бъде с дебелина от 0,5 инча. За да отговаря на бизнес класата, Dell ще се стреми да придаде на Latitude Z луксозен, но професионален вид. По-голямата част от магнезиевия корпус на лаптопа ще има меко на допир покритие, което ще бъде черно на цвят с вишневи отенъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:46 | 26.08.22 г.
fallback