fallback

Новите технологии подобряват баланса работа – личен живот

Лаптопите и смарт телефоните премахват границите на работното място, но карат все повече хора да работят извънредно

11:16 | 03.08.09 г.

Потребителите оценяват ползите, които им дават смарт телефоните и лаптопите, и възможността чрез тях да остават в досег с работата си, независимо че често работят повече от установеното работно време. Това показват резултатите от проучване, направено от Kelly Services сред 100 хил. души в 34 страни от Северна Америка, Европа и Азия. 75% от запитаните оценяват като положително влиянието на новите технологии върху баланса работа-личен живот.

Проучването, цитирано от Mediapost, съобщава, че в световен мащаб 35% от хората заявяват, че именно новите технологии карат съвременните работохолици да се отдават по-често на работата си. Все още 55% от хората заявяват, че са доволни от баланса работа – личен живот. За голяма част от тях (87%) възможността да работят навсякъде и по всяко време, без да се ограничават в пространството и времето от офиса или техниката, са мотивиращи фактори и им помагат да намират златната среда между личното си време и задълженията към работата си.

 

Проучването установило, че хората в азиатските страни най-силно усещат ползите от новите технологии, които им помагат да подобрят значително работата си. Благодарение на същите тези технологии обаче именно азиатците са тези, които прекарват и повече време пред лаптопите си извън работно време.

 

За северноамериканците преимуществото, че могат сами да избират къде да работят се оказало най-важно, вероятно поради големите разстояния на Новия континент.

 

Почти половината от европейците от младите поколения (между 18 и 29 години) чувстват облекчение от разпадащите се ограничения на пространството, които създават офисите и постоянното работно място, и намират новите условия за работа по-удобни в сравнение с по-възрастните си колеги.

 

Изпълнителният директор на Kelly Services Джордж Корона заключава: „Революцията в комуникационните технологии подобри баланса между работа и личен живот като премахна пространствено-времевите ограничения на работното място и направи възможна работата от вкъщи. Новите технологии помагат на хората да намират достатъчно време и за семействата си”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:28 | 04.09.22 г.
fallback