fallback

Японци създадоха манекенка-робот

Японски учени роботизират модните подиуми

11:22 | 23.03.09 г.

Японски инженери създадоха ново попълнение на андроидното поколение, предназначено да улеснява ежедневието на хората. Роботът е предназначен да замести моделите при представянето на дрехи и модни колекции. Дебютът на техническото нововъведение ще се състои този месец на токийската седмица на модата.
 
Човекоподобната машина носи благозвучното име HRP-4C и притежава класическите за японската манекенка мерки – висока е 158 см с тегло 43 кг Подвижността на робота се осигурява от 42 двигателя, позволяващи му да извършва плавни движения и да има равна походка.
 
Лицето на андроида е взаимствано от моделите, по които се рисуват японските „манга” комикс-герои – малък нос и големи очи. Както изглежда, стойността на робота може да достигне до три милиона долара. Цената обаче е напълно оправдана, имайки предвид, че творението на японските учени от Националния институт по индустриални науки и технологии има добре разработен двигателен апарат, разбира човешка реч и може да води разговор.
 
РИА „Новости“ съобщава, че на представянето си роботът е показал изразяване на човешки чувства чрез мимики, отговорил на няколко въпроса, демонстрирал смях и координация в движенията си. Промишленото производство на HRP-4C започва след година, а основното му предназначение ще бъде представяне на дрехи в търговските центрове.
 
До появата на този прототип най-известната човекоподобна машина беше роботът ASIMO, разработен от Honda, напомнят от Infox.ru. Той ходи по стълби, бяга, подава ръка и носи чупливи предмети. Друг известен андроид е Sony QRIO, който танцува не само на бавна, но и на по-бърза музика.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:39 | 06.09.22 г.
fallback