fallback

Samsung се насочва към технологии за автомобилите

Световното производство на автомобили през 2013 г. е достигнало 79,3 млн. броя

19:32 | 11.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Samsung Electronics Co., която продава почти един от всеки три смартфона в света, иска да приложи тази технология в системи за автомобилна навигация, аудио и видео за индустрия, която произвежда над 80 млн. превозни средства годишно, съобщи Bloomberg.

Най-голямата технологична компания в Азия прекрачва границата в момент, в който глобалното търсене на телефоните, които произвежда, намалява. 

Редица компании, които произвеждат от батерии и домакински уреди до мемори чипове, фотоапарати и екрани с течни кристали, осигуряват компоненти, които корейската компания може да използва в автомобилите. Samsung си партнира с Intel Corp. в разработването на софтуер с оторен код наречен Tizen, който върви на смартфони, таблети, телевизори и автомобилни системи и вече привлече интереса на някои производители на коли, включително Toyota Motor Corp.

"В миналото хората използваха автомобилите само за придвижване, но сега те искат да имат достъп до системи за развлечение и интернет", твърди Лий Сун У, анализатор от IBK Securities Co. в Сеул. "Това е нещо като гигантски смартфон на колела", допълва той.

Сред приложенията, които Лий очаква в бъдеще от Samsung, са стъкла, направени от прозрачни плоски панели, осигуряващи изображения на карти и друга информация за хората в автомобила. Възможно е и използването на сензори, които да следят здравословното състояние на пътниците, да избират музика, която е в тон с настроението на шофьора, както и да анализират трафика и да предлагат по-добър маршрут.

През 2013 г. Samsung достави рекорден брой мобилни телефони и отчете най-високата си тримесечна печалба, но акциите на дружеството регистрираха първото си годишно понижение от пет години насам на фона на признаците за забавяне на ръста при луксозните устройства и конкуренцията от страна на новите модели iPhone на Apple.

Пазарната капитализация на Samsung възлиза на около 181 млрд. долара, което превръща фирмата в една от 30-те най-големи компании в света, според данни на Bloomberg. В началото на тази година милиардерът и президент на компанията Лий Кун Хий призова 236-те хиляди нейни служители да стигнат отвъд хардуера и да създават нови технологии, пазари и бизнес практики.

Световното производство на автомобили през 2013 г. е достигнало 79,3 млн. броя, като се очаква през тази година да нарасне до 82,4 млн. броя, сочат изчисления на Morgan Stanley. Средностатистическият автомобил съдържа полупроводници на стойност около 330 долара в сравнение с 200 долара през 2002 г., според проучвания на IHS. До 2020 г. в света ще има 152 млн. автомобили, свързани към интернет.

Samsung планира да пусне първия смартфон с Tizen през тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:56 | 12.09.22 г.
fallback