fallback

Тянхе-2 направи от Китай велика сила при супер компютрите

Китайският суперкомпютър измести досегашния лидер "Титан" от трона на най-бързия компютър в света

22:24 | 17.06.13 г.
Автор - снимка
Създател

Китайският суперкомпютър "Тянхе-2" постави световен рекорд по мощност и измести на второ място в специализирания рейтинг "Топ-500" американския "Титан", съобщи Синхуа.

По време на система от тестове е достигнал скоростот 33,86 петафлопса /квадрилиона операции в секунда/. 

Суперкомпютърът е дело на специалисти от Университета по  отбранителна наука и техника към Народно-освободителната армия на Китай в град Чанша (провинция Хунан, Централен Китай). В края на годината се очаква да бъде преместен в Държавния център за суперкомпютри в Гуанчжоу (административен център на южната провинция Гуандун). Скоростта на "Титан" при същите тестове е 17,6 петафлопса. 

Всъщност експерти по темата за суперкомпютрите очакваха огромната машина да бъде напълно изградена в Университета за отбранителни технологии едва през 2015 г. Но американският математик и компютърен учен Джак Донгара успява още сега по време на свое посещение в южната част на Китай да измери изпълнение от 33,86 петафлопса. 

Досегашният лидер "Титан" на американската Oak Ridge National Laboratory, със скорост от 17,6 петафлопса, сега е номер две в класацията "Top 500". Машината на производителя Cray се използва от американското министерство на енергетиката в Тенеси за изследване на материали, вещества и на климата, както и за ядрени симулации.

По време на изграждането на "Тянхе-2" учените в Китай са инсталирали много компоненти, които са произведени от американски компании. В суперкомпютъра те са внедрили 80 000 микропроцесори от Intel. В допълнение машината използва и чипове Xeon Phi, които калифорнийският концерн изкара на пазара едва преди шест месеца. Важни компоненти като дъна и така наречените „предни процесори“, които регулират сътрудничеството на компютърните компоненти, обаче са разработени не в САЩ, а в Китай. Също така операционната система Kylin, версия на отворената операционна система Linux, произхожда от Поднебесната империя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:31 | 12.09.22 г.
fallback