fallback

Google представи нови компютри с Chrome OS

Концернът представи базови модели на Hewlett-Packard, Samsung и Acer в шест страни

14:33 | 19.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският онлайн гигант Google минава в офанзива със своята интернет базирана операционна система Chrome. Концернът представи нови модели от своя лаптоп хромбук за шест страни – Австралия, Германия, Франция, Ирландия, Канада и Холандия. Устройствата са произведени от Acer, Hewlett-Packard и Samsung, пише ZDNet.

До този момент продажбите бяха ограничени само до САЩ и Великобритания, но Acer и Samsung предлагаха хромбуци чрез собствена дистрибуторска мрежа и в големи европейски държави.

„Много от вас, от други части на света, ни съобщихте, че бихте искали да имате хромбук. Затова се постарахме да направим това възможно“, заявява компанията в постинг в блога си. „Днес стигнахме с една стъпка по-близко до целта да дадем възможност на всеки да има хромбук“. Компанията обаче още не е дала информация за търговците, с които ще работи. 

От днес устройствата ще се предлагат и чрез американската верига за продажба на техника Best Buy. Над 1000 от нейните филиали ще започнат да продават компютрите, като по този начин се удвоява броят на американските магазини, в които има лаптопи с операционната система на Google.

В Германия устройството на Samsung може да бъде купено от Notebooksbilliger, Amazon, Cyberport и Saturn за 299 евро. Acer C7 може да бъде купен от Saturn, Cyberport, Notebooksbilliger и Amazon за 279 евро.

Все още обаче липсва информация за по-скъпия Chromebook Pixel, който се прави от самия Google. В местния Play Store е поместена кратка обява „все още не се продава“, но според  ZDNet това скоро ще се промени.

Хромбукът от високия клас получи през последните седмици смесени отзиви. Някои смятат, че хардуерът не може да се справи със софтуера, други се оплакват заради високата цена и зависимостта от облака.  

Chromebook е общото наименование за преносимите компютри на Google. Те работят под операционна система Chrome OS и работят почти само в изчислителния облак. Това гарантира бързо зареждане, бърза работа и незабележими ъпдейти, но за сметка на това изисква постоянна и сигурна връзка с интернет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:24 | 12.09.22 г.
fallback