fallback

Google предприе фронтална атака срещу Apple

Онлайн концернът представи смартфона си Nexus 4, десетинчов таблет и Nexus 7 с 32 GB и 3G

20:42 | 29.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След като американският онлайн концерн Google отложи предвиденото си за днес прес събитие заради урагана „Санди“, изненадващо компанията обяви три нови продукта в обикновен постинг в корпоративния си блог.

Концернът представи своя четвърти смартфон, носещ неговото лого, модела Nexus 4. Както беше ясно, устройството е произведено от LG и работи под най-новата операционна система Android 4.2 Jelly Bean, за която Google твърди, че е най-опростената и най-умна версия до момента. Google Nexus 4 има 4,7 инчов True HD IPS+ дисплей с резолюция 1280x768 пиксела, 320 ppi гъстота на пикселите и покритие Gorilla Glass 2. Смартфонът се задвижва с новия мощен чипсет Snapdragon S4 Pro на Qualcomm с четириядрен процесор с тактова честота от 1.5 GHz. 

Вградената памет може да е 8 или 16 GB, няма microSD слот, а оперативната памет е 2 GB. Освен това устройството разполага с основна камера с 8 МР и допълнителна камера с 1.3 МР, а сред останалите екстри са HSPA+ и Wi-Fi свързаност, NFC и Bluetooth.

Google Nexus 4 ще се появи на пазарите на 13-и ноември първоначално в САЩ, Великобритания, Австралия, Франция, Германия, Испания и Канада и ще струва от 299 долара за версията с 8 GB и 349 долара за варианта с 16 GB.  

Малко след Nexus 4 концернът представи и нов продукт със същата марка. Става въпрос за таблета Nexus 10. 10-инчовият таблет е произведен от Samsung и е предназначен за онези потребители, които се интересуват главно от гледане на различно медийно съдържание в движение. В своя блог Google нарече Nexus 10 “Premium Entertainment Device”. С дисплея си новото устройство надминава дори Retina дисплея на най-новия iPad, като предлага резолюция от 2560х1600 пиксела. Устройството е много мощно и предлага богат набор от екстри, а цената му започва от 399 долара. Според производителите Samsung и Google батерията може да издържи и гледане на до 9 часа видео, както и над 500 часа в режим на покой.  Nexus 10 позволява няколко различни потребители да си създадат свои акаунти и по този начин да влизат в операционната система – по подобие на Windows. Тази нова функция ще направи таблета предпочитано устройство за цялото семейство, където всеки член ще може да го използва самостоятелно в отделния си акаунт, без да има достъп до файловете на останалите.

Google представи и нова версия на таблета си Nexus 7. Сега той ще се предлага в мрежите на мобилните оператори с HSPA+ планове. Оригиналните таблети с Nexus 7, които поддържат само Wi-Fi,  сега имат и по-голям капацитет - моделът с 16GB струва 200 долара, а този с 32 GB – 250 долара. 32GB HSPA+ версия на Nexus 7 струва 300 долара.

Паралелно на представянето на новите устройства Google обяви, че от 13-и ноември ще предлага и музика чрез своя Play Store в Европа. Досега каталогът бе на разположение само на клиенти в Северна Америка. По подобие на iTunes Match потребителите ще могат да зареждат до 20 000 песни от своята собствена колекция в облака и да ги слушат на своите Android – устройства. За разлика от Apple обаче Google предлага тази услуга безплатно.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 10.09.22 г.
fallback