IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iPhone 5 - солиден ъпгрейд в гениална опаковка, но нищо повече

Новият смартфон на Apple отново е с майсторски дизайн, но техническите иновации не предизвикват ефекта Wow

12:51 | 13.09.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Новият iPhone 5 не предизвика ефекта Wow. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Новият iPhone 5 не предизвика ефекта Wow. Снимка: Ройтерс

iPhone 5 също така поддържа високоскоростен пренос на данни LTE, със скорост на сваляне до 100 Mbits в секунда - 100 пъти по-бързо, отколкото DSL във фиксираната мрежа. С това обаче отдавна могат да се похвалят други модели смартфони.

Телефонът има и процесор Apple A6 - двойно по-бърз от предшественика си. И това е готино, но Qualcomm и Nvidia отдавна са на това ниво. Само по-подробен практически тест ще покаже, какво може A6 и дали наистина е пред конкуренцията си.

Абсолютно забележително е дебелина от 7,6 мм за смартфон с този размер, с висококачествен анодизиран алуминиев корпус от 112 грама, изрязан прецизно с диамант със заоблени ръбове и точно укрепен сензорен екран. Тук трябва да се спомене само, че китайските работници на Foxconn вършат наистина изключително добра работа. Проектиран в Калифорния, но произведен в Китай!

iPhone 5 предлага двубандов 802.11n Wi-Fi за бързо изтегляне на файлове, както това представи преди това и Amazon при таблетите си Kindle. Това е добро и полезно нещо.

Не толкова добро нововъведение е по-малката конекторна система, която ще принуди собствениците на някои много скъпи iPhone докинг станции да използват обемисти адаптери, за да слушат музиката си. Алтернативата: покупка на iPhone 4S вместо iPhone 5, поне докато все още ги има.

Силно променена е ситуацията и при 8-мегапикселовата iSight камера, която преди бе самотна на пазара и в много изгодно положение, но днес трябва да се съобразява със сериозна конкуренция. Интересна тук ще е конфронтацията между Apple и Nokia с Pure View камерата в Lumia 920, която, въпреки всички маркетингови глупости с фалшивите снимки, прави много добро впечатление.

Заключение: по отношение цената и характеристиките всички конкуренти се доближават до такава степен, че решението за покупка скоро може да зависи само от личното предпочитание за операционната система и екосистемата от онлайн магазини, медийни услуги и приложения.

Що се отнася до екосистемата, Apple е непобедим. Това дава ясно предимство на iPhone 5. Но що се отнася до старомодния потребителски интерфейс на iPhone, конкуренцията, най-вече в лицето на Microsoft, вече е доста свежа и иновативна. 

Снимки от снощното представяне вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Боян
преди 11 години
Абсолютно среден телефон, но представянето е направено точно като за лумпелизираните си фенове, сравнява се само с предходния модел. Защо не се сравни с някой друг телефон? Ами защото ще излезе, че дори е по-зле от модели които са вече на пазара, да не говорим за някои които ще излязат до 2 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още