IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iPhone 5 - солиден ъпгрейд в гениална опаковка, но нищо повече

Новият смартфон на Apple отново е с майсторски дизайн, но техническите иновации не предизвикват ефекта Wow

12:51 | 13.09.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Новият iPhone 5 не предизвика ефекта Wow. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Новият iPhone 5 не предизвика ефекта Wow. Снимка: Ройтерс

iPhone 5 също така поддържа високоскоростен пренос на данни LTE, със скорост на сваляне до 100 Mbits в секунда - 100 пъти по-бързо, отколкото DSL във фиксираната мрежа. С това обаче отдавна могат да се похвалят други модели смартфони.

Телефонът има и процесор Apple A6 - двойно по-бърз от предшественика си. И това е готино, но Qualcomm и Nvidia отдавна са на това ниво. Само по-подробен практически тест ще покаже, какво може A6 и дали наистина е пред конкуренцията си.

Абсолютно забележително е дебелина от 7,6 мм за смартфон с този размер, с висококачествен анодизиран алуминиев корпус от 112 грама, изрязан прецизно с диамант със заоблени ръбове и точно укрепен сензорен екран. Тук трябва да се спомене само, че китайските работници на Foxconn вършат наистина изключително добра работа. Проектиран в Калифорния, но произведен в Китай!

iPhone 5 предлага двубандов 802.11n Wi-Fi за бързо изтегляне на файлове, както това представи преди това и Amazon при таблетите си Kindle. Това е добро и полезно нещо.

Не толкова добро нововъведение е по-малката конекторна система, която ще принуди собствениците на някои много скъпи iPhone докинг станции да използват обемисти адаптери, за да слушат музиката си. Алтернативата: покупка на iPhone 4S вместо iPhone 5, поне докато все още ги има.

Силно променена е ситуацията и при 8-мегапикселовата iSight камера, която преди бе самотна на пазара и в много изгодно положение, но днес трябва да се съобразява със сериозна конкуренция. Интересна тук ще е конфронтацията между Apple и Nokia с Pure View камерата в Lumia 920, която, въпреки всички маркетингови глупости с фалшивите снимки, прави много добро впечатление.

Заключение: по отношение цената и характеристиките всички конкуренти се доближават до такава степен, че решението за покупка скоро може да зависи само от личното предпочитание за операционната система и екосистемата от онлайн магазини, медийни услуги и приложения.

Що се отнася до екосистемата, Apple е непобедим. Това дава ясно предимство на iPhone 5. Но що се отнася до старомодния потребителски интерфейс на iPhone, конкуренцията, най-вече в лицето на Microsoft, вече е доста свежа и иновативна. 

Снимки от снощното представяне вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
така е лозкхрис, не може да прави тези неща и точно затова е дразнеща тази мания по него за по прагматичните. Купувайки си лъскава непотребна джаджа поддържаш куха индустрия. И е по вероятно притежателите на ай-нещо си да ходят в модни заведения и да слушат модна музика.Ако ще и 150% от айнещотото да можеш да ползваш, то си остава един надценен предмет, моден фетиш.А изказа ти не те причислява към споменатия от теб 1% така че ще се набуташ ако си купиш айнещо си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Малко вулгарно си се изразил, но в общи линии си прав. Повечето не могат да си позволят и за това хейтват. Има изключения разбира се, които могат да си го позволят. но не го искат. Те обаче са малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 11 години
"Солиден ъпгрейд в гениална опаковка, но нищо повече"И какво "повече" се очаква? Да ни сервира баница с айран сутрин или да се превръща в блондинка за секс ?!Коментарите по българските форуми са направо страхотни - все едни страшни разбирачи,все едни стрейт блюстители на морала.. Същите хора, които мъдро коментират продуктите на един световен лидер се друсат в СинСити и имат за идол един изрусен ***-***,който вие като пребита вълчицаМи не си купувай новия iPhone. Никой не опира пистолет на челото на когото и да е.И какво коментират характеристиките му, след като 99% са *** като *** на индийски слон и не ползват и 2% от възможностите на който и да е смартфонПо-скоро джобовете са продънени, а на лисицата гроздето и било кисело...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Zorro998
преди 11 години
E какво повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Achtung
преди 11 години
http://***.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rdIWKytq_q4 http://***.youtube.com/watch?v=YlD4XRd3kT0:) :) :) :) :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Achtung
преди 11 години
http://***.nixanbal.com/%D1%81%D0%BC%D1%8F%D1%85-%D0%B2-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D1%83%D1%81%D0%B5%D1%82%D1%8F%D1%82-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-iphone без коментра :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
FNM
преди 11 години
Че е красив дизайнът, красив е, ама нещо не разбрах по какво се различава от предишния. Иначе без да съм софтуерен разбирач, гледам коментарите по технологичните сайтове и всеобщото мнение е, че липсват някакви интересни инивации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Забележка: Аз не съм от лумпенизираните Apple фенове, до сега не съм имал Iphone, Ipad, харесвам Safari :) Това не означава обаче, че няма да си купя най-доброто, което те могат да ми предложат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
LuckyYou
преди 11 години
Iphone 5 ще бъде зенита на Apple. Което означава, че това ще е и най-доброто, което компанията може да предложи. Именно за това ще си го купя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
accelerator
преди 11 години
Аз съм от лумпенизираните фенове, но честно с ръка на сърцето мога да кажа, че Боян е прав. По-зле е от конкуренцията, което се случва, за първи път от както има Apple Inc.Тъжно е, че компания като тази забравя свойте ценности и иновативни идеали когато загуби вдъхновението си - Стив Джобс.Дано тези "нови мениджъри" да не затрият за рекордно кратко време натрупаното от Джобс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още