fallback

Bloomberg: Facebook пуска собствен смартфон през 2013 г.

Социалната мрежа ще си сътрудничи по проекта с HTC

19:29 | 26.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Facebook Inc., собственик на най-голямата социална мрежа, ще работи заедно с HTC Corp. над създаването на собствен смартфон, който ще бъде представен в средата на 2013 г., предаде Bloomberg, позовавайки се на запознати със случващото се източници.

Първоначално е било планирано продуктът да излезе на пазара в края на 2012 година, твърдят информирани източници. Срокът обаче е бил отложен заради други проекти на тайванската компания. Екип от бивши програмисти на Apple пък разработва ново Facebook приложение за iPhone.

От месеци се спекулира с предположението, че Facebook ще пусне собствен смартфон, допълва DPA.

Досега се знаеше, че устройството има кодово име Buffy, ще работи с Android и дори се заговори, че бивши инженери на Apple ще работят по него. Платформата обаче няма да бъде чист Android, а преработен от Facebook интерфейс.

Всяко мобилно устройство е по-добро, ако социалните мрежи са дълбоко интегрирани в него, казват от Facebook пред TNW. Повече от половината от 900-те млн. потребители на Facebook имат достъп до социалната мрежа през мобилни устройства, докато нито един от 3,15 млрд. долара, които социалната мрежа е спечелила от реклама през миналата година, не са от реклами за телефони. Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг би могъл да използва собствен телефон на Facebook, с вградени функции за социални мрежи, за да привлече търговци и да успокои опасенията, които сриват цените на акциите на компанията.

"Употребата се измества към мобилните устройства, а те не са в състояние да монетанизират мобилните устройства", казва Виктор Антъни, анализатор в Topeka Capital Markets Inc. „В такова устройство те биха могли предварително да инсталират много реклами".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
fallback