fallback

Разграбиха най-евтиния компютър в света Raspberry Pi още в първия ден

По-скъпият вариант струва 35 долара, а по-евтината с 10 долара версия ще бъде пусната на пазара по-късно през годината

13:23 | 01.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

Днес на пазара излиза най-евтиният компютър в света Raspberry Pi, като моделът се появи най-напред по рафтовете на магазините във Великобритания с цена 35 долара. По-късно тази година ще излезе и по-евтина версия за 25 долара, предаде BBC.

Оказа се, че продуктът е разграбен още в деня на старта на продажбите. Сайтът за онлайн продажби raspberrypi.org, както и всички сайтове, които са свързани с продажбите, са се сринали, потвърди Raspberry Pi Foundation чрез Twitter акаунта си @Raspberry_Pi.

Новият продукт с размери на кредитна карта е създаден от британски експерти с цел да се преподават на деца основни на информационните технологии и програмиране и представлява системна платка без корпус, клавиатура и монитор. Неговата оперативна памет е 256 мегабайта и разполага с 2 USB порта и Ethernet.

Около 10 000 такива компютри вече са сглобени в Китай. Фондът Разбъри пай трябваше да се откаже от производствената база във Великобритания, за да запази ниската цена на продукта.

„Разработването на компютъра ни отне шест години", разказва Ебен Ъптън, представител на фонда.

Създателите, нарекли творението си Raspberry Pi (по съзвучие със словосъчетанието "малинов пай") са продължили "плодовата тематика" в компютърния свят, отбелязва Ройтерс.

Днешният старт на продажбите бе ограничен до 1 екземпляр на потребител, което очевидно не помогна за укротяване на щурма. През следващия месец двата главни производствени партньора на фондацията - Premier Farnell и RS Components, трябва да създадат допълнително количество от евтината система. Лицензионният им договор предвижда да увеличат производството, ако има високо търсене, каквото очевидно вече съществува.

През октомври британско-канадската компания Datawind, създадена с индийски капитал, достави по държавна поръчка на Индия 100 000 таблети Aakash, което в превод от хинди означава "небе", припомня ИТАР-ТАСС.

Минималната стойност на този компютър, който е разработен в научно-техническия център на Дейтауинд, в Монреал, и се сглобява в Индия, е 35 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:01 | 13.09.22 г.
fallback