fallback

WSJ: Apple тества мини iPad

Устройството с 8-инчов екран се очаква да има същата резолюция като досегашните 9,7-инчови таблети, твърдят източници сред доставчиците на компанията

13:35 | 14.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Ще пусне ли Apple скоро iPad в мини версия на пазара? Очевидно гигантът в електрониката работи с доставчици на таблети върху по-малък екран от сегашния. Това може да бъде стъпка към разширяване на продуктовата гама на компанията и поддържане на пазарния дял, пише в броя си от вторник Wall Street Journal.

Запознати с бизнеса на доставчиците на Apple заявяват, че компанията от Купертино, Калифорния, е показала проекти за ново устройство с екран с диаметър от 8 инча (20,3 см). Най-новият таблет от Apple - iPad 2, е с диаметър от 9,7 инча (24,6 см).

Въпреки по-малката повърхност устройството се очаква да има същата резолюция, твърдят източници сред доставчиците. Новите екрани ще бъдат произведени в тестова серия в Тайван и Южна Корея. Отворен остава въпросът, дали Apple ще пусне производството в серия. Говорител на компанията отказва да коментира информацията.

Но феновете на  Apple вероятно скоро ще се радват на още новини от компанията. В началото на март се очаква концернът да представи своя iPad 3, твърдят запознати с технологичните среди. Това устройство трябва да има по-висока разделителна способност на екрана от своя предшественик. Също така се очаква iPad 3 да поддържа 4G мобилните мрежи на Verizon Wireless и AT&T.

Евентуален по-малък таблет ще разнообрази продуктовата линия на Apple. Стратегията на компанията вече е успешно изпробвана при iPod, който е достъпен в широко разнообразие от размери, цветове и форми. При iPhone обаче основният дизайн беше запазен.

Досега се считаше за даденост, че Apple ще се придържа и при iPad към един и същ размер. През 2010 г. вече покойният основател Стив Джобс разкритикува малките таблети и заяви, че 9,7-инчов екран на iPad е "минималният размер, за да може да се разработват многобройни приложения за него".

Конкуренцията обаче вече предлага по-малки устройства. Samsung Electronics, която доставя чиповете памет и процесорите за iPad, има в портфолиото си Galaxy Tab с размери 7 инча, 8,9 инча и 10,1 инча. Kindle Fire на Amazon е висок 7 инча, и с цената си от 199 долара е доста по-евтин и от най-евтиния iPad, който в САЩ струва 499 долара.

В световен мащаб по данни на пазарния анализатор IDC iPad държи през третото тримесечие пазарен дял от повече от 60%.

Както и повечето големи марки, и Apple не произвежда сам своите продукти, а дава поръчки на свои поддоставчици, например в Тайван, които произвеждат частите и асемблират устройствата. По този начин Apple си спестява скъпи и изискващи много персонал производствени линии, а сглобяването в Азия намалява общите производствени разходи на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
fallback