fallback

Рисунки на Микеланджело вече са достъпни на iPad

Дигитализиран е и Ватиканският кодекс 3211, известен още като Кодексът на Микеланджело, състоящ се от 111 ръкописа

13:38 | 23.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Колекция от рисунки и писма на Микеланджело от Ватиканската библиотека вече са достъпни на iPad и се превърнаха в хит в Италия.

Произведенията на великия италиански художник могат да се гледат благодарение на ново приложение, което пуснаха библиотеката, National Geographic и италианската маркетингова компания Froggy, съобщи агенция ANSA. Дигитализиран е Ватиканският кодекс 3211, известен още като Кодексът на Микеланджело, състоящ се от 111 ръкописа, датиращи от 1534-1563 г. В него са включени писма, есе, наброски на Микеланджело, както и оригинални версии на негови стихотворения, които по-късно са намерили място в сборника му със стихове Canzoniere (буквално "сборник със стихотворения, книга с песни"). Микеланджело е написал стиховете на отделни листове, а по-късно те са били съшити в отделна книжка.

С помощта на приложението могат да бъдат разглеждани всички документи, а също да се прочетат коментарите към ръкописите. Предлага се и филм за историята на библиотеката и за съкровищата, които се съхраняват в нея.

Микеланджело влиза в историята на изкуствата най-вече като незабравим художник и скулптор. Ренесансовият гений обаче е писал и стихове, които са били много популярни приживе. До наши дни са се запазили около 300 стихотворения на Микеланджело.

(БТА) 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:44 | 22.08.22 г.
fallback