fallback

Британската библиотека пусна творби на Леонардо да Винчи за iPad

През следващите две години в електронен формат ще бъдат пуснати още 75 заглавия, а засега налични са „Кодекс Арундел“ на Леонардо и атласът "Меркатор"

11:15 | 17.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Собствениците на iPad ще имат възможност за писмени, видео и аудио интерпретации на творбите. Снимка: Ройтерс

 

„Шифърът на Леонардо“ може и да е най-популярната електронна книга за годината, но сега читателите от целия свят ще имат възможността да се насладят на „Кодекс Арундел“ на Леонардо да Винчи и атласа "Меркатор", след като британската библиотека пусна серия "електронни съкровища", които могат да се разглеждат на iPad, съобщи Ройтерс.

Библиотеката ще включи в серията 75 заглавия като пълни текстове или като извадки и по този начин цели да привлече внимание върху най-ценните си ръкописи.

„Кодекс Арундел“ на Леонардо е сборник от бележки, рисунки и кратки трактати на различни теми - от физичните свойства на водата до описания на праисторическо морско чудовище. Те са от различни периоди от живота на Леонардо да Винчи и са събрани в един том след смъртта му през 1519 г. Атласът "Меркатор" пък е друг ценен ръкопис от серията, който вече е пуснат за теглене. Картите са направени на ръка през 16-и век от фламандския картограф Герардус Меркатор. Смята се, че той е измислил термина "атлас", за да обозначи сборник с карти.

Атласът съдържа карта на Великобритания от 1564 г., която според специалисти е първата модерна карта на острова.

"iPad позволява по-голяма интимност, близка до четенето на оригинал, и ние се радваме, че сме първите, които дават пълен достъп до някои уникални съкровища по този начин", каза Франсис Биндъл от Британската библиотека.

Електронните книги ще предлагат технология за обръщане на страниците, която възпроизвежда усещането да държиш в ръце ръкописа и дава възможност за детайлно разглеждане на творбите, като съдържа писмени, видео и аудио интерпретации.

Според очакванията на библиотеката през следващите две години в електронен формат ще бъдат пуснати още 75 заглавия. Следващите творби, които ще бъдат пуснати в серията, са "Приключенията на Алиса под земята" на Луис Карол – оригиналната версия на "Алиса в страната на чудесата", ораторията "Месия" от Хендел, Библията на Тиндейл - първата отпечатана библия на английски език.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:26 | 05.09.22 г.
fallback