fallback

Невидими мишка и клавиатура ще се появят във Великобритания в края на март

Устройствата са създадени от корейска компания и позволяват работа с компютър без физически периферни устройства

13:35 | 18.03.11 г.

Устройството пуска сноп лъчи, които улавят всяко движение на ръката и го проектират върху монитора. Снимка: Celluon

През 60-те години на миналия век учените изобретяват компютърната мишка. През 80-те на мода излизат механичните мишки с търкалящо се топче в долната част. През 90-те вече почти всеки компютърен маниак има оптична мишка.

От тогава насам обаче нещата не са претърпели почти никакво развитие. До сега.

В края на март корейската компания Celluon ще пуснe на пазара невидима компютърна мишка, наречена evoMouse, съобщи научният сайт Membrana.ru.

Благодарение на нея вече всички манипулации ще могат да се извършват с гола ръка на празно бюро.

Устройството на външен вид е оформено като малка играчка и напомня на коте или малко куче. Вместо очи, evoMouse има инфрачервени сензори, които прожектират сноп светлина върху повърхността и всяко действие, извършено в границите на лъча, бива разчетено от устройството.

„Невидимата мишка“ разпознава натискане на ляв и десен бутон, движение на курсора, кликване, прелистване на страници, обръщане или увеличаване на изображението, преместване на икони и всички други движения, характерни за обикновеното физическо устройство.

Според замисъла на създателите на evoMouse виртуалната мишка ще е изключително полезна не само по време на пътуване. В обикновените офиси тя ще позволи да се намали натоварването на китката на ръката, следователно ще сведе до минимум вероятността от травми при продължителна работа.

Същата компания пуска на пазара и виртуална клавиатура. Тя ще е в състояние да разпознава до 400 натискания на бутони в минута.

И двете устройства ще могат да се свързват с компютър през USB порт или Bluetooth. Операционните системи, под които ще могат да работят, са Windows XP, Vista и Windows 7.

Те също така ще могат да се включват и към Windows Mobile, Blackberry, Symbian или Android базирани устройства.

Първоначално новите джаджи ще излязат за продажба във Великобритания, каква ще е цената им обаче все още няма данни.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:53 | 10.09.22 г.
fallback