fallback

Камера на Sony прави 3D снимки

Снимките могат да се разглеждат на триизмерни телевизори с помощта на специални очила или директно от апарата

10:28 | 09.07.10 г.

В наши дни 3D технологиите се превръщат във важна част от стратегията за развитие на повечето технологични компании. Гигантът в производството на потребителска електроника Sony пусна триизмерни телевизори, създаде PlayStation 3D игри, а филмовото студио на компанията заснема триизмерни филми.

Ето защо не е голяма изненада, че от Sony са приложили 3D технологията и във фотоапарати, които ще бъдат пуснати за продажба през август тази година, съобщава Wall Street Journal. Интересното в случая е колко активна е телевизионната реклама на тези устройства, които могат да правят панорамни изображения.

Според рекламната стратегия на компанията в Япония новото попълнение в 3D семейството на Sony ще залага само на онлайн представяне и представяне в търговските обекти. Планът за действие по промотирането на триизмерния фотоапарат на запад все още се уточнява.

По-слабата рекламна кампания може би се дължи на факта, че от Sony се опасяват потенциалните им клиенти да не се отдръпнат от цифровите фотоапарати заради новата технология. В рекламата си те ще наблегнат на факта, че новите CyberShot модели могат да правят и 2D снимки както останалите апарати, но имат и допълнителна функция – за снимане на 3D изображения.

Конкурентът на Sony, японската FujiFilm Holdings, вече има в портфолиото си триизмерна камера – устройство, което е направено с две лещи. Илюзията за триизмерния образ се създава чрез вземането на образа отляво и отдясно от лещите и създаване на чувство за дълбочина при разглеждане на снимките.

Моделите на Sony CyberShot 3-D обаче са направени с една леща. Използвайки функция, наречена Sweep Panorama Mode, фотоапаратът събира множество отделни снимки и създава една панорамна, която пресъздава илюзия за триизмерен образ.

Тези снимки могат да се разглеждат на 3D телевизори с помощта на специални очила. Ако нямате такъв, триизмерните снимки могат да се разглеждат директно от фотоапарата като накланяте устройството в различни посоки, за да разгледате снимката от различни ъгли. Тази технология, макар и по-усъвършенствана, е подобна на ефекта в детските играчки, които се доближават до окото като бинокъл и посредством разместване на пластинки се появяват различни образи, които изглеждат обемни.

От Sony съобщават, че триизмерните фотоапарати ще бъдат в два модела – WX5 и по-тънкият TX9. Цените ще бъдат съответно 396 и 510 долара. По-скъпият модел освен по-тънък, ще има и по-голям тъч-скрийн дисплей.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
fallback