fallback

Производители се обединяват около общо зарядно за ноутбуци

Универсалното зарядно ще намали размера на високотехнологичните отпадъци и ще спести доста работа на производителите

11:42 | 06.07.10 г.

Модел адаптeр с накрайници за различни видове ноутбуци. Снимка: amazon.com

Тайванските производители на ноутбуци имат намерение да подкрепят стандарта на Световната асоциация на инженерите по електротехника относно използването на един източник за захранване, съобщава изданието Digitimes. Този стандарт ще позволи разработването, а в скоро време и направата, на универсално зарядно средство за всички модели ноутбуци.

Сред компаниите, които вече са се договорили за поддръжка на новия стандарт, са Acer и Asustek. Идеята за създаването на универсално зарядно устройство се подкрепя и от сглобяващите електронни части компании Quanta Computer, Compal Electronics, Wistron, Pegatron Technology и Inventec.

Предполага се, че производството на стандартизираните зарядни устройства ще намали размера на високотехнологичните отпадъци, а също и че ще избави производителите от необходимостта да прилагат към всеки ноутбук, таблет или нетбук зарядно устройство.

Производството на преносими компютри не е единственият сектор, в който се работи по идеята за едно зарядно устройство. Подобни планове имат и производителите на мобилни телефони. През октомври 2009 г., Международният съюз по далекосъобщенията одобри стандарта Micro-USB в качеството му на единен стандарт за зарядни устройства за телефон.

През пролетта на 2010 г. същата организация одобри стандартен интерфейс за различните зарядни устройства в Южна Корея. Южнокорейските компании Samsung и LG взети заедно заемат второто място по обем производство на мобилни телефони след финландската Nokia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:17 | 04.09.22 г.
fallback